Vijesti
Svijet
SAD
Godinu pred predsjedničke izbore: Republikanci prvi put na televizijskoj debati
07.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Godinu pred predsjedničke izbore: Republikanci prvi put na televizijskoj debati
Godinu prije predsjedničkih izbora u SAD-u kandidati Republikanske stranke po prvi put su učestvovali u televizijskoj emisiju koju je uživo samo iz studija gledalo oko 4.500 Amerikanaca, javlja Anadolu Agency.
Od ukupno 17 republikanskih kandidata deset njih koji su privukli najviše pažnje američke javnosti učestvovalo je u televizijskom showu kanala "Fox News".
Gostovali su milijarder Donald Trump, guverner Ohioa John Kasich, guverner Wisconsina Scott Walker, guverner New Jerseyja Chris Christie, bivši guverner Floride Jeb Bush, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee te senatori Marco Rubio, Ted Cruz i Rand Paul, kao i neurohirurg Ben Carson.
Na uvodno pitanje da li će neko od kandidata izaći iz stranke i kandidovati se kao samostalni kandidat ukoliko ne dobije dovoljan broj glasova unutar stranke javio se samo Donald Trump. On je kazao da neće podržati nijednog kandidata osim sebe.
Trump je od početka svoje kampanje uspio privući veliku pažnju, a rezultati anketiranja govore kako je on na prvom mjestu među svim republikanskim kandidatima.
Trumpovim komentarima se najviše suprotstavio senator iz Kentuckyja Rand Paul. Na Trumpovu opasku da neće podržati nijednog kandidata osim sebe Paul je rekao da se "Trump već sada brani od pomisli na gubljenje kandidature te da je on navikao potkupljivati političare".
Televizijska emisija na "Fox News" trajala je oko dva sata, a republikanski kandidati su govorili o svemu, od vanjske politike, ekonomije, nacionalne sigurnosti do rasizma.
Kandidati su također morali dati odgovor na pitanja kao što su koji će biti prvi akti koje će uraditi ukoliko uđu u Bijelu kuću, šta će uraditi po pitanju ISIS-a, sporazuma sa Iranom, korištenja hemijskog oružja u Siriji te tehnika mučenja u američkih vojnih i političkih zatvorenika poput one u kojoj se simulira davljenje vodom.
Kandidati demokrata za predsjedničke izbore u SAD-u 2016. prvu raspravu na televiziji imat će oktobru ove godine. Među kandidatima koji će 13. oktobra iznijeti svoje stavove putem televizije "CNN" su bivši državni sekretar Hillary Clinton, bivši guverner Marylanda Martin O'Malley, bivši guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee, senator iz Vermonta Bernie Sanders te bivši senator iz Virginie Jim Webb.