Vijesti
Politika
Zukić: Koalicija sa SBiH nije upitna, ulazak SBB-a u vlast sada nije opcija, ali je i to moguće
12.08.2015. 12:30
Izvor: klix.ba
Zukić: Koalicija sa SBiH nije upitna, ulazak SBB-a u vlast sada nije opcija, ali je i to moguće
Amir Zukić, generalni sekretar SDA, za Klix.ba kaže da će nesporazumi između SDA i Stranke za BiH biti izglađeni i da se ne radi o nekim značajnim razmimoilaženjima. Zukić dodaje da se nastavljaju pregovori i sa drugim strankama, sugeriše lideru HDZ-a BiH da obavi razgovore sa HDZ-om 1990, a dodaje da nije isključena opcija da u nekom scenariju i SBB postane dio vladajuće koalicije.
"Neslaganja između SDA i Stranke za BiH nisu tolika i takva kako ih mediji žele predstaviti. Pomalo dolazi do nesporazuma, ali postoji dobra volja da se sve zajedničke aktivnosti koje smo planirali provedu u narednom periodu. Nema ništa što bi nas skrenulo s pravca koji smo zajednički zacrtali", kaže Zukić za Klix.ba.

Čini se da je kamen spoticanja između SDA i Stranke za BiH dogovor o raspodjeli pozicija, pri čemu je Stranci za BiH, navodno, obećana Elektroprivreda BiH, odnosno elektro-energetski sektor u FBiH. No, Vlada FBiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici krenula u imenovanja u Elektroprivredi BiH bez konsultacija sa Strankom za BiH, što je izazvalo turbulencije u međustranačkim odnosima.

Zukić kaže da su sa Strankom za BiH tek dogovorili principe i prioritete djelovanja, a da će se o pozicijama razgovarati u narednih desetak dana.

"U narednim danima će biti razgovora o pozicijama koje će pripasti svakoj od političkih stranaka, ali s ciljem da svako na te pozicije stavi ljude koji su najkompetentniji. To je proces koji će se obaviti sa svim partnerima koji ulaze u vlast, prvo se ide popunjavanjem Vlade FBiH, a onda i ostalih pozicija zavisno od isteka mandata", navodi Zukić.

On dodaje da između SDA i Stranke za BiH postoji međusobno povjerenje te da će stranačka rukovodstva već sutra razgovarati o nesuglasicama.

Pojedini mediji danas su objavili da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo intenzivirao razgovore s Fahrudinom Radončićem. Čović je i u intervjuu za Klix.ba najavio da je potrebno nastaviti pregovore sa SBB-om te je najavio i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Zukić kaže da rekonstrukcija Vijeća ministara sada nije pitanje koje se treba otvarati.

"Nakon dugogodišnjeg životarenja Vijeća ministara BiH ovaj sadašnji sastav Vijeća ministara je pokrenuo BiH sa mrtve tačke. Vijeće ministara sasvim dobro i korektno radi i mislim da je u ovom periodu najkvalitetniji bio rad Vijeća ministara. U daljem periodu ćemo vidjeti, sve zavisi od reformskih procesa, aktivnosti i spremnosti... Još jednom, ovaj saziv je sasvim dobar i treba im čestitati na dosadašnjem radu", navodi Zukić.

Što se tiče ulaska SBB-a u vlast, Zukić kaže da oni imaju usvojene dokumente i program djelovanja te da je dobrodošla svaka stranka koja će podržati reformsku agendu i evropski put BiH.

"Sa svim političkim partijama treba obaviti razgovore. Sugerišemo i Čoviću da obavi razgovore s HDZ-om 1990. I mi obavljamo razgovore i tražimo podršku jer kada se usvajaju određeni zakoni trebate opći konsenzus", kaže Zukić.

Na direktno pitanje da li je u nekom scenariju moguć i ulazak SBB-a u vlast Zukić kaže:

"U ovom momentu mislim da nije predviđeno, ali zašto da ne jednog dana... Zavisi i od njihovog principijelnog političkog stava. Sad za sad imamo dogovoreno ovo (koalicija sa BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA, op. a) i mislim da ovaj posao trebamo okončati te krenuti da radimo jer smo jedan dio godine izgubili dok smo se preorganizovali zbog površnog i djetinjastog ponašanja DF-a u ovom periodu".