Vijesti
Politika
Nakon razgovara u Mostaru
Čović - Radončić: SBB ulazi u vlast u FBiH i na nivou BiH!?
23.08.2015. 14:00
Izvor: mojportal.ba
Čović - Radončić: SBB ulazi u vlast u FBiH i na nivou BiH!?
Predsjednici HDZ-a BiH i SBB-a Dragan Čović i Fahrudin Radončić danas su u Mostaru najavili mogućnost ulaska SBB-a u izvršnu vlast u FBiH i na nivou BiH.
Čović je nakon sastanka rekao da je pozvao Radončića u ime HDZ-a, ali i u ime SDA, da uđe u izvršnu vlast.
On je naglasio da se sa malim strankama ne može ništa veliko uraditi.
"Nova Vlada Federacije, kantonalne vlade i Vijeće ministara BiH moraju se složiti po vertikali jer bez toga nema ništa", rekao je Čović novinarima.
Čović je dodao da bi takva vlast, u kojoj bi bio SBB, imala kapacitet da provodi ozbiljne reforme i počne realizovati i izborna obećanja i obaveze na evropskom putu, ali bi imala i kapacitet da uradi i reorganizaciju BiH. Sve to, bez ozbiljnih političkih partnera, kaže Čović, neće ići.
Radončić je novinarima rekao da SBB kao opoziciona stranka ima odgovornost za stanje u BiH, jer ima jak izborni rezultat, istakavši da aktuelna vlast ne daje rezultat, ni u Federaciji niti na nivou BiH.
"Čovićev zahtjev je da ja i SBB počnemo da na konkretniji način razmišljamo o ideji ulaska u vlast. Vidjećemo šta o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će ikome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje razgovore. U tom smislu moguće je da počne neki novi proces", rekao je Radončić.
Upitan da prokomentariše svoje dosadašnje stavove da sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i radikalnim krilom SDA nikad neće u vlast, Radončić je rekao da Bošnjaci često kažu stvari koje se u javnosti shvataju bukvalno.
"BiH ko želi da opstane, zahtijeva maksimalan kompromis svih, uključujući mene, Izetbegovića, Čovića i ostale. U tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati", naglasio je Radončić.
Odgvarajući na pitanje šta su uslovi SBB-a da uđe u vlast, Radončić je rekao da njegova stranka neće krpiti rupe, ali da se danas nije razgovaralo o pozicijama.
"S moje pozicije, a mislim i Čovića, Izetbegovića, Željka Komšića imate neke strateške stvari - hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog pravosuđa, a ne montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon, jer smo jedina zemlja koja nema institut vanrednih izbora, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona. U tom smislu je tekao razgovor, a ne hoćemo li dobiti neke pozicije", naveo je Radončić.
On je dodao da on lično nije zainteresovan da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili član Predsjedništva BiH.
Na pitanje hoće li SBB podržati formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Radončić je rekao da će to zavisti od odnosa i na drugim nivoima i činjenice da liće se praviti jaka koalicija po vertikali.
10:37 - Čović i Radončić u Mostaru: Da li će SBB prihvatiti poziv HDZ-a za ulazak u vlast?
U restoranu Romanca u Mostaru danas će kako je najavljeno iz HDZ BiH, predsjednik ove stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastati se sa predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiHFahrudinom Radončićem, piše novinska agencija Patria.
Nakon sastanka u 15 sati lideri će dati izjavu za medije.
Poznato je da Čović već duže vremena, od povlačenja DF-a, zagovara ulazak SBB-a u vlast, te da održava redovne sastanke sa Radončićem.
"Ja sam zagovornik da jedna od stranaka koja svakako treba biti u vlasti je SBB, jer imaju rezultat, ali trebamo se zajedno dogovoriti i treba vidjeti s tim ljudima žele li oni ulaziti u vlast u ovakvoj konstilaciji odnosa. Ali u svakom slučaju ovu agoniju treba zaustaviti", kazao je Čović.
S druge strane Radončić se protivi ulasku u koaliciju u kojoj je SDA.
U intervjuu koji je prije nekoliko dana dao za Press, kazao je da je cijela BiH talac "prevare SDA" da je ona apsolutni, a ne relativni pobjednik izbora. Koaliciju SDA sa Demokratskom frontom Radončić naziva eksperimentom koji je propao.
"Sada prave koaliciju sa malim strankama, ali ako im jedan poslanik ode u toalet, nemaju većinu. Druge stranke, SDP, DF, pa i SBB, ne pokazuju veliki interes da koaliraju sa neiskrenim partnerom, kakav je SDA. Sada u FBiH, SBB može da bude prevaga u vlasti ili da ostanemo lideri opozicije.
Možemo da sa DF-om, SDP-om i disidentskim krilom SDA, napravimo vrlo moćnu koaliciju i uklonimo radikale. Možemo da pravimo veliku koaliciju sa SDA i HDZ-om. Četvrta opcija je da se DF, u svom poznatom stilu, predomisli i pokunjen vrati nazad", kaže Radončić, koji na pitanje šta će SBB sada uraditi odgovara:
"O tome sada ne želim da razmišljam, bar ne prije septembra. SBB nije opterećen ulaskom u vlast. Sačekat ćemo još nekoliko mjeseci, pa ćemo eventualno početi da razmišljamo koji je koncept izlaska iz krize. Neka SDA još neko vrijeme pokazuje svoju nemoć, neznanje i nedostatak liderstva", rekao je Radoničić.