Vijesti
Svijet
Izbjeglička kriza
Sve potresniji prizori stižu sa graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske
28.08.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Sve potresniji prizori stižu sa graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske
Sve potresniji prizori stižu s graničnih prijelaza na putu kojeg izbjeglice s Bliskog istoka koriste prema zapadu Europe, prenosi novinska agencija Patria.
Fotoreporteri su na mađarskoj granici sa Srbijom koja je ograđena bodljikavom žicom snimili potresni prizor izbjeglica koji pokušavaju proći ispod žice. Oštre bodlje te prepreke zahvatile su kosu djevojčice koja se s nekoliko ljudi pokušavala provući kroz žičanu ogradu.
Uz vrisak pun boli, kako je opisan na Daily Mailu, djevojčica je zapela. Pomogla joj je žena koja je u naručju držala bebu i za koju se pretpostavlja da joj je majka.
Izbjeglice Mađarsku koriste kao rutu na putu za bolji život. Iz nje velik broj svoj put nastavlja u Austriji. U austrijskom prihvatilištu azilanata teško se živi
Traži se odjeća, obuća, hrana za bebe, Caritas svakodnevno dolazi s novom pošiljkom, ali izbjeglica u Traiskirchenu, glavnom austrijskom prihvatilištu za migrante, očito je previše.
I bez kritika Amnesty Internationala i Liječnika bez granica koji čak govore o nehumanim uvjetima u kojima azilanti žive, same brojke kazuju dovoljno - objekti mogu primiti oko 1800 ljudi, a njih je dvostruko više.
-Imali smo i pet hiljada ljudi, sad ih je oko tri hiljade, kazao je koordinator pomoći Caritasa čiji kamion svakodnevno dolazi pred kompleks.
Predstavio se samo kao Viktor. Najveća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata u Europi, o kojoj su u četvrtak u Beču razgovarali i predstavnici Europske unije s kolegama iz zemalja zapadnog Balkana, snažno je pogodila i Austriju koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila više tražitelja azila nego u cijeloj prošloj.