Vijesti
Svijet
Danci neće izbjeglice
Pokrenuli medijsku kampanju za odvraćanje
08.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Pokrenuli medijsku kampanju za odvraćanje
Danska vlada je u ponedjeljak započela medijsku kampanju za odvraćanje izbjeglica koje su počele pristizati iz Austrije i Njemačke, javlja Local.
Vlada je kampanju najavila u julu nakon odluke da značajno smanji socijalna davanja za izbjeglice i druge tražitelje azila, a prvi plaćeni oglasi koji imigrante i krijumčare ljudi obavještavaju o promjeni pravila objavljeni su juče u četiri libanska dnevna lista odakle su se brzo proširili na društvene mreže.
Oglasi objavljeni na engleskom, arapskom i drugim jezicima čitatelje informišu da je "Danska odlučila stegnuti regulativu povezanu s izbjeglicama u nekoliko područja."
"Kampanja zastrašivanja", kako je nazivaju pojedini mediji, nije bez opozicije pa je ministtar za integraciju Inger Stoslashjberg suočena s nizom kritika, uključujući unutarstranačke.
Zastupnik njene stranke (Venstre) Jens Rohde tako optužuje vladu da je napravila "politički show za galeriju".
"Poželio bih da naša ministrica, prije nego što pokrene stvar i pojavi se na televiziji udarajući u prsa i pokazujući koliko je snažna napravi istraživanja na terenu kako bi mogla vidjeti uslove u Siriji, Libiji, Grčkoj i izbjegličkim kampovima," rekao je Rohde za Jyllands-Posten.
O učinkovitosti oglasa skeptični su i stručnjaci za migraciju, "sudeći prema trenutnom pritisku izbjeglica na EU, ja ne mislim da će izdavanje ovakve vrste informacija odvratiti mnoge," rekla je istraživačica imigracije Ninna Nyberg.