Vijesti
Sport
Eurobasket
Veliki trijumf bh. košarkaša nad Izraelom
08.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Veliki trijumf bh. košarkaša nad Izraelom
Bh. tim je loše otvorio meč, ali je odlična igra u trećem i donekle u četvrtom periodu našim košarkašima donijela produžetak u kojemu smo hrabrom igrom uspjeli doći do prvog trijumfa na smotri najboljih reprezentacija starog kontinenta.
Bosanskohercegovački košarkaši katastrofalno su započeli meč, pa je rezultat nakon prvog perioda glasio 29:16 u korist nadmoćnog Izraela. Naši košarkaši tokom prvih deset minuta nisu uspjeli odbraniti gotovo niti jedan napad, dok su u napadu početnički griješili uz dosta isforsiranih šuteva koji su završavali promašajima. Samo je sam početak protekao u zadovoljavajućoj igri, pa smo nakon nekoliko minuta imali vodstvo 7:6 koje nam je laganim poenima donio Nemanja Gordić. Odmah potom uslijedila je serija Izraelaca od 10:0, nakon čega je prednost naših protivnika konstantno rasla.
U drugom periodu smo zaigrali nešto bolje. Odbrana je u uvodnim minutama djelovala odlično, a sve je sa dva vezana pogotka sa distance upotpunio Marko Šutalo. Potom je uslijedio time out izraelskog selektora nakon čega su naši protivnici zaigrali nešto bolje. Uspjeli su serijom 5:0 za kratko vrijeme vratiti ugodnih deset poena prednosti. Upravo je s prednošću Izraela od deset koševa okončano prvo poluvrijeme današnje utakmice. Rezultat je glasio 45:35 u korist našeg protivnika.
Treći period smo otvorili dosta loše dozvolivši Izraelcima da u jednom trenutku odu i na plus petnaest. U nastavku smo ipak zaigrali mnogo bolje, pa se prednost našeg protivnika polako topila. Andrija Stipanović se lavovski borio pod izraelskim košem, a raspoloženi su bili i Nemanja Gordić i Renfroe. Upravo smo pogotkom Gordića za tri poena u samom finišu trećeg perioda poveli 60:58. Izraelci su potom izjednačili, da bi Stipanović promašio dva slobodna bacanja za novo vodstvo. Posljedni period započeo je pri rezultatu 60:60.
U četvrtoj četvrtini Duško Ivanović na parket je poslao Muhameda Pašalića, a ovaj se već na startu odužio pogotkom za tri poena koji nam je donio vodstvo 65:63. Nešto kasnije na sličan način pogodio je i Gordić za 69:67. Naša odbrana i ofanzivni skok u tim trenucima funkcionisali su bezprijekorno, pa smo bez obzira na niz promašaja duži period održali prednost od dva poena. Uslijedio je neizvjestan finiš u kojemu su naši igrači nažalost promašili niz otvorenih šuteva što Izraelci na sreću nisu iskoristili. Iako se činilo da smo u bezizlaznoj situaciji, u samom finišu smo u igri živaca uspjeli izjednačiti sa zvukom sirene. Kikanović je pogodio šut za tri poena i postavio rezultat regularnog dijela, 75:75. Uslijedili su produžeci.
Izraelci su bolje otvorili produžetak, pa su poslije nepune minute imali prednost od pet poena nakon što je raspoloženi Mekel pogodio šut za tri poena. Minutu i po prije kraja Nemanja Gordić je pogotkom za dva poena bh. timu donio izjednačenje rezultata, 82:82. Pobjedonosni koš postigao je Elmedin Kikanović.