Vijesti
Svijet
Vatikan
Papa Franjo reformirao tri stoljeća važeće crkvene procedure brakorazvodnih procesa
09.09.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Papa Franjo reformirao tri stoljeća važeće crkvene procedure brakorazvodnih procesa
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je nakoj puna tri stoljeća izmijenio teške postupke poništenja brakova rimokatolika.
Zvaničnici Vatikana su danas potvrdili da je papa Franjo jučer potpisao odluku Motu Proprio latinski izraz koji u prijevodu znači "na vlastitu incijativu", kojim se mijenja način na koji katolici dobivaju poništenje braka.
Papina reforma vezana za poništenje braka uslijedila je nakon što je Papa prije godinu dana imenovao 11-članu Komisiju pravnika i teologa koji su raspravljali o tom pitanju. Vatikan je tada najavio da želi pojednostaviti i istodobno očuvati načela nerazrješivosti braka.
Papa Franjo je ukinuo i automatizam žalbenog procesa koji se odvijao čak i ako ga nijedna strana nije željela. Reforma također predviđa da mjesni biskup može sam riješiti cijeli proces.
Nova refoma također predviđa da cijeli brakorazvodni proces bude besplatan, a o ovom pitanju će svoje mišljenje u oktobru dati i biskupi.
Kako je i sam papa Franjo kazao, cilj reforme je da se "spase duše" i ubrza već započeti brakorazvodni slučaj, a da neće doći do podsticanja novih brakorazvodnih parnica.
Rimokatolička crkva ne priznaje razvod. Smatra se da su katolici koji se razvedu i zatim sklope građanski brak i dalje u braku s prvim supružnikom, te da žive u grijehu. Radikalnom promjenom procedura, papa želi olakšati katolicima da se rastave i ponovno vjenčaju pod okriljem Crkve.
Svjetski mediji i javnost već od ranije papu Franju nazivaju reformatorom, a on je dugo bio glasni zagovornik ublažavanja postupka poništenja braka i sva svoja iskustva stečena u stvarnom svijetu je donio u papinstvo.