Vijesti
Žuta štampa
Rođen je prije 69 godina
SJEĆANJE NA PJEVAČA Davorin je najviše volio pjevati „Bacila je sve niz rijeku“
24.09.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
SJEĆANJE NA PJEVAČA Davorin je najviše volio pjevati „Bacila je sve niz rijeku“
Prije 69 godina, 23. septembra, u Sarajevu je rođen Davorin Popović, pjevač legendarnih „Indexa“ te jedno od najvećih i najznačajnijih imena muzičke scene ovih prostora.
U 55 godina svog života (umro je 18. juna 2001.) popularni Dačo napravio je mnogo toga i ostavio djelo koje se njeguje generacijama.
Duboke emocije
Muzičku karijeru Davorin Popović počeo je u „Lutalicama“, a „Indexima“ je pristupio krajem 1964. i bio je zaštitni znak grupe sve do svoje smrti 2001. godine, kada i prestaje s radom. „Indexi“ imaju specifično mjesto u muzičkoj priči bivše Jugoslavije, a hitovi poput „Balade“, „Plime“, „Da sam ja netko“, „Sve ove godine“, „Bacila je sve niz rijeku“, “Predaj se, srce”, „Sanjam“ i brojnih drugih odavno su stekle status antologijskih.
Fadil Redžić, basista „Indexa“, s dubokim emocijama govori o svome prijatelju Dači. Kaže nam da je najviše volio pjevati pjesmu „Bacila je sve niz rijeku“.
- Ja sam bio s „Ambasadorima“ na turneji u Rusiji i tu sam napravio muziku za ovu pjesmu. Kada sam se vratio u Sarajevo, Kemal Monteno napisao je tekst na tu muziku. U to vrijeme Dačo je bio u vojsci. Mislim da je to bila sredina sedamdesetih godina – prisjeća se Redžić.
Davorin Popović je pjevao "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a 1995. predstavljao je BiH na Eurosongu pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo često je nastupao s „Mostarskim kišama“, dječijom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.
U jednom od biografskih tekstova o Popoviću piše da je Pjevačem sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče: "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...", ne dajući svojoj ulozi u „Indexima“, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga da je samo pjevač.
Supruga i sin
Ipak, on je bio i ostao mnogo više od toga –oličenje sjajnog pjevača, ali još većeg čovjeka. Pjevač je bio i ostao voljen u svome Sarajevu, ali i u svim krajevima bivše Jugoslavije.
Davorin je bio oženjen Sanjom, a sin Dario imao je deset godina kada je izgubio oca.Kapiten Mlade Bosne
Davorin se u mladosti bavio sportom. Bio je jedan od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapitan Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.
U 55 godina svog života popularni Dačo napravio je mnogo toga i ostavio djelo koje se njeguje generacijama.