Vijesti
Sport
Selektor nogometne reprezentacije BiH
MEHMED BAŽDAREVIĆ ZA "AVAZ": Osvježit ću tim s dva nova igrača
25.09.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
MEHMED BAŽDAREVIĆ ZA "AVAZ": Osvježit ću tim s dva nova igrača
Mehmed Baždarević nema nemirne snove. Iako ga početkom oktobra očekuju dva najveća iskušenja na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, selektor ne pije tablete za smirenje.
Meša, kakav je bio na terenu, ako izuzmemo ono pljuvanje turskog sudije Jusufa Namoglua (Yusuf Namogolu), zbog kojeg je propustio Mundijal u Italiji 1990. godine, potpuno vlada situacijom i na klupi našeg najboljeg tima.
Bio u Štutgartu
Za razliku od nekih bivših bh. selektora, kada razgovarate s Baždarevićem, obično će vam kazati da upravo ulazi u brzi voz za Njemačku ili Italiju, ili je ispred nekog od stadiona na kojima igraju naši reprezentativci da bi se na licu mjesta uvjerio u trenutnu formu.
Otežavajuća okolnost za njega, ali i reprezentaciju BiH, je to što u posljednje vrijeme vrlo malo naših igrača igra u svojim timovima. Rekli bismo, nikada manje.
- Putujem skoro svaki drugi dan. Putuje i moj saradnik, Francuz Stefan (Stephane Gilli, op. a.) te ostali iz stručnog štaba. U subotu sam bio u Štutgartu. Pogledao sam utakmicu između Štutgarta i Šalkea, na djelu vidio Tonija Šunjića, dok Sead Kolašinac nije igrao. Najviše bih volio da je bio remi, a moram naglasiti da je Šunjić veoma dobro odigrao – kaže Baždarević.
Gdje ćete provesti "sportsku srijedu"?
- Trebao sam ići u Njemačku i gledati Vedada Ibševića, ali sam se predomislio. Možda odem u Italiju da vidim meč između Sampdorije i Rome. Sve te odluke nekako donesem u posljednji trenutak.
Kada možemo očekivati spisak igrača za mečeve s Velsom i Kiprom?
- Spisak ću objaviti na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 28. septembra. Imam još nekoliko dana da na miru analiziram sve i riješim se dilema koje imam. U četvrtak navečer ću finalizirati spisak, dan kasnije idu pozivi igračima, a novinari će u ponedjeljak informirati javnost o imenima.
Pripremate li neko iznenađenje, otkrijte nam nova imena?
- Pitao sam ljude u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji i nikada selektor nijednom novinaru nije dao imena igrača prije nego što se o njima ne dogovori sa svojim timom. Samo je, izgleda, praksa u BiH da me novinari zovu i pitaju o nekim igračima.
Navijači su nestrpljivi, a važnost dva naredna susreta i nas novinare tjera za ekskluzivama?
- Imena ne mogu otkriti ranije, prije nego što ih kažem saradnicima u stručnom štabu i ljudima koji rade sa mnom u NSBiH. Glupo mi je da se špekulira i da se bacaju imena bez veze. Volio bih da bude praksa da novinari i javnost na pres-konferenciji saznaju za spisak igrača.
Ipak, ponudite nam nešto novo za naslovnu stranu?
- S ljudima iz moga tima tražim osvježenja, kvalitet koji nemamo i momke koji igraju u svojim timovima. Kada u četvrtak navečer budem finalizirao spisak, moguće je da tu budu dva nova imena. Koja? Nemojte me to pitati. Budite strpljivi do ponedjeljka.
Hoće li Ervin Zukanović biti na spisku?
- Zukanović je staro ime. Ako bude igrao, vratit će se... Sve zavisi od njegove forme.
Zvjezdan Misimović bio bi od velike koristi u ove dvije utakmice?
- Što se tiče Misimovića, u ovom momentu ne znam šta će se desiti do četvrtka. Je li fizički i psihički spreman za važna dva duela. Bit ćemo sretni da bude s nama.
Pravi Miske
Ohrabrenje je da je igrao u nedjelju, s obzirom na to da se žalio na lakšu povredu?
- Nema veze što je igrao. On sa svojim timom u Kini ima još četiri utakmice do kraja prvenstva. Igrač poput Misimovića potreban nam je za ova dva meča. S Misketom se redovno čujem, razgovara i Stefan, posebno sada jer je s nama u štabu. Imam informaciju da ga čeka razgovor s predsjednikom Guiže narednih dana. Podvući ću da, ako Misimović dođe, treba biti mirne glave i spreman.
Za kraj nam kažite kakvu možemo gledati BiH protiv Velsa, jer nam je ta utakmica biti li ne biti po "hiljaditi put"?
- Vels je nešto drugo u odnosu na Belgiju. Oni su od svih selekcija iz naše grupe imali najstandardniju formu. Igraju dobar i organiziran nogomet, čvrst, pravi engleski. To im je najveća snaga, a uz sve to imaju i dva-tri igrača svjetske klase koji im donose razliku. Mi moramo biti trkom i agresivnošću dominantniji od njih. Moramo ih natrčati i, naravno, pobijediti. To je za početak najvažnije, jer nam to donosi ulaznicu za Kipar i šansu da izborimo baraž.
Hušidića ću gledati
Pojedini mediji spominju da će se među novajlijama naći Adis Hušidić, igrač LA Galaksija?
- Hušidića treba spominjati, s njim sam lično razgovarao, ali sada neće biti pozvan. Dobit će priliku da ga vidim. Malo mi je bezobrazno da idem u Ameriku i da ga gledam u MLS-u, ali svojim igrama nas tjera na to da ga pogledamo. Nadam se da će on, kao i još pet-šest igrača koje nismo gledali, dobiti priliku da ih vidimo i priključimo A-timu u dogledno vrijeme – iskren je Baždarević.