Vijesti
Svijet
Vojna intervencija
Intenzivni zračni udari na zapadu Sirije
07.10.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Intenzivni zračni udari na zapadu Sirije
Intenzivni val ruskih zračnih udara u srijedu je pogodio sirijsku pokrajinu Hama i obližnje regije, saopćila je posmatračka grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Rusija, vodeća saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pokrenula je zračne udare u Siriji prošle sedmice navodeći da su njihova meta tvrdokorni militanti Islamske države.
Borci na terenu i zapadne zemlje tvrde, međutim, da je ruska kampanja uglavnom usmjerena na ostale pobunjeničke grupe i da ima za cilj ojačati Assadovu poziciju umjesto da se bori protiv Islamske države.
U ruskim zračnim udarima napadnuti su gradovi Kafr Zita, Kafr Nabudah, al-Sayyad i selo al-Lataminah u pokrajini Hama i gradovi Khan Shaykhun i Alhbit u Idlibu, saopćila je Opservatorija, prenosi Reuters.
Većinu pokrajine Idlib drži pobunjenički savez koji uključuje ogranak al-Qaide Nusra front i ostale islamističke frakcije koje vrše pritisak na sirijsku vojsku.
Također su primijećeni intenzivni napadi projektilima zemlja-zemlja u toj regiji, saopćila je Opservatorija, koja nadzire sukob koristeći izvore s terena.