Vijesti
Politika
Hoće li DF blokirati ulazak SBB-a u vlast?
12.10.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Hoće li DF blokirati ulazak SBB-a u vlast?
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponudio je svom novom koalicijskom partneru ulazak u vlast na svim nivoima, što je SBB Fahrudina Radončića i prihvatio, no ostaje nejasno na koji način će realizirati ovaj dogovor posebno na državnom nivou, piše Dnevni list.

Plan SDA je da se s promjenom parlamentarne većine ide korak po korak, da SBB prvo uđe u vlast u Federaciji gdje je situacija za SDA “najgušća”, jer nemaju parlamentarnu većinu, a da se nakon toga ide s promjenom u kantonima i državnom nivou.

Ako SBB prihvati takvu ponudu SDA bi mogla odahnuti. Međutim ukoliko Radončić bude inzistirao na ulasku u Vijeće ministara i izbacivanju DF-a situacija bi se mogla zakomplicirati budući da DF ne želi izaći iz državne vlasti.

Pored toga, treba imati na umu i to da je potpredsjednik Federacije Milan Dunović iz DF-a, bez čijeg potpisa nema rekonstrukcije Vlade Federacije ni imenovanja novih ministara.

Uz ovo protiv ulaska SBB-a u Vijeće ministara je i Savez za promjene, što je predsjednik SDS-a Mladen Bosić, već nekoliko puta potvrdio tako da situacija nije nimalo jednostavna.

DF ne želi otići

Predsjednik DF-a Željko Komšić u intervju za novinsku agenciju Patria jasno je poručio kako DF neće sam izaći iz Vijeća ministara, ali ni kako se Milan Dunoviuć neće povući s pozicije potpredsjednika Federacije BiH.

“Odnosno, postoji situacija kada se i to može dogoditi – da Vijeće ministara donese odluku koja bi po nama bila duboko štetna po BiH. U toj situaciji bilo bi besmisleno biti u takvom Vijeću ministara. Izetbegović i to zna, jer sam to rekao i njemu i Bosiću. I DF i ja osobno smo spremni braniti ovakav sastav Vijeća ministara dokle god možemo. Svjesni smo da nismo toliko jaki, jer nemamo toliki broj glasova, da to možemo sami uraditi, ali da ćemo ga braniti do zadnjeg trenutka, to sigurno hoćemo. Ključ je u rukama SDA i to iz jednostavnog razloga – oni imaju najviše glasova i najviše zastupnika u Parlamentu BiH. Zvuči čak pomalo apsurdno, a i to sam već rekao Izetbegoviću i Bosiću, da u konačnici nije ni bitno hoće li DF biti dio VM, ali da je suštinski bitno da zajedno ostanu SDA i Savez za promjene (SZP) u VM BiH. I još sam im rekao da je DF svoj glavni politički cilj ostvario onog trenutka kada smo uspjeli izbaciti Dodika iz vlasti, a uvezati SDA i SZP”, kazao je Komšić.

Podsjetio je kako je DF rekao SDA da mogu računati na njih u vlasti samo ako u njoj nije SNSD i Milorad Dodik i ako će to biti SZP. Tako je i došlo do formiranja VM.

“Čović se ovome protivio, ali nije imao kuda i morao je pristati. Između ostalog, iz tog razloga Čović nikada nije ni stavio svoj potpis na sporazum o formiranju Vijeća ministara. Kao što nikada nije odustao od svog prvobitnog plana da ipak uvede Dodika u VM, a izbaci SZP. Da bi se to dogodilo mora prvo eliminirati DF. SDA mu je to dopustila da uradi u Vladi Federacije, a vidjet ćemo hoće li će mu dopustiti izbacivanje Saveza za promjene i DF-a, a uvođenje Dodika u VM i Vladu F BiH. Ako se to dogodi, neka drugi procjenjuju što dalje slijedi. Ja znam, ali pustit ću nekome drugom da to kaže”, rekao je Komšić.

Uz to je poručio da predsjednik Federacije Milan Dunović neće dati ostavku.

“Želje HDZ-a ili bilo koga drugog nas, u smislu te pozicije, više ne zanimaju”, kazao je Komšić.

Kontra SBB-a

Kako Izetbegovićevi planovi o preslagivanju parlamentarnih većina neće ići lako potvrđuju i izjave lidera SDA-a Mladena Bosića koji je kazao kako Savez za promjene ima sporazum sa SDA, DF-om i posredno s HDZ-om o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH.

Objasnio je kako je taj sporazum dao rezultate u Vijeću ministara te da to funkcionira zbog čega ne vidi nijedan realan razlog zašto bi se mijenjala sadašnja kompozicija parlamentarne većine ili Vijeća ministara BiH.

Predsjednik PDP-a i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić također je naveo kako ne vidi zašto bi se nešto mijenjalo, te da će dok je on u Predsjedništvu BiH u VM-u iz Republike Srpske biti samo Savez za promjene.

Savez za promjene ne želi raspakivati priču o Vijeću ministara zbog straha kako bi i njihova pozicija bila ugrožena, jer sumnjanju kako će HDZ BiH i SBB pokušati u vlast uvesti SNSD.

Ukoliko bi na to nagovorili i SDA, taj projekt mogao bi se lako realizirati, jer u slučaju smjena i imenovanja ministara u Vijeću ministara Predsjedništvo pa tako ni Ivanić nema nikakvu ulogu.

Komentirajući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da ne treba rekonstruirati Vijeće ministara, jer tamo stvari funkcioniraju, Izetbegović je kazao da je to Bosićevo mišljenje, ali da u “politici stvari funkcioniraju drugačije”. Predsjednik SDA je dodao da se prije svega radi o ulasku SBB-a u federalnu vlast, a da će se o državnoj razgovarati kasnije.

Uzimajući sve navedeno u obzir jasno je kako će Savez za promjene i DF nastojati blokirati ulazak SBB-a u državnu vlast, no postavlja se pitanje hoće li DF braneći svoju poziciju u Vijeću ministara blokirati ulazak SBB-a i u Vladu Federacije, piše Dnevni list.