Vijesti
Žuta štampa
Rock legenda u rodnom gradu: Željko Bebek u Skenderiju dovodi 60 muzičara
19.10.2015. 12:00
Izvor: klix.ba
Rock legenda u rodnom gradu: Željko Bebek u Skenderiju dovodi 60 muzičara
Željko Bebek, jedan od najznačajnijih pop-rock pjevača naših prostora, svoj jubilej u povodu 40 uspješnih godina na muzičkoj sceni proslavit će na specijalnoj, samo za ovu priliku osmišljenoj koncertnoj turneji "Željko Bebek & simfonijski i tamburaški orkestar" u sklopu koje će 27. novembra nastupiti u rodnom Sarajevu, u dvorani "Mirza Delibašić".
Ova slavljenička turneja počinje velikim koncertom u Zagrebu, 2. novembra 2015. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastavlja se 4. novembra u Beogradu, u Sava centru, a nakon sarajevskog koncerta, 1. decembra slijedi koncert u Ljubljani, u Cankarjevom domu.
Koncertna turneja "Željko Bebek & simfonijski i tamburaški orkestar" kruna je karijere Željka Bebeka kojom ova živuća rock legenda slavi 40 uspješnih godina u samom vrhu muzičke scene naših prostora. Radi se o istinskom muzičkom spektaklu, u kojem se Željku Bebeku na bini istovremeno pridužuje čak 60 muzičara, članova Simfonijskog orkestra, uz Tamburaški orkestar Centra za tradicijsku kulturu iz Varaždina, a muzičarima se pridružuje i Bebekov prateći rock bend.
Harizmatični Bebek vinuo se u vrh muzičke scene nekadašnje Jugoslavije početkom 70-ih kao frontman Bijelog Dugmeta i postao sinonim najplodnijeg razdoblja grupe koju je napustio do 1984. i započeo zavidnu solo karijeru. Za Bebeka su pisali mnogi ponajbolji autori, Arsen Dedić, Đorđe Novković, Miroslav Rus, Zrinko Tutić…. a Bebek je njihove numere, gotovo sve do jedne sa svojom karakterističnim i moćnim vokalom pretvorio u hitove.
Od kultnog albuma "Kad bi' bio bijelo dugme" Željko Bebek je s Bijelim dugmetom objavio devet studijskih albuma i 12 solo albuma, nekoliko live albuma i više kompilacija singlova, a protekle je godine u čast muzičkog rođendana objavljena i njegova muzička antologija s četiri CD-a.
Željko Bebek ovaj je projekt pripremao nekoliko godina, udruživši se s producentom Tomislavom Kašljevićem koji stoji iza produkcije cjelokupne koncertne turneje "Željko Bebek & simfonijski i tamburaški orkestar". Uz njega u projektu sudjeluju i druga muzička imena, prije svih Branimir Mihaljević i Ante Gelo koji je pisao nove aranžmane za pjesme u pratnji orkestara, te dirigent Josip Cvitanović.
Na predstojećem koncertu 27. novembra u Skenderiji, Željko Bebek otpjevat će najveće hitove Bijelog dugmeta kao što su: Selma, Ima neka tajna veza, Odlazim, Što bi dao da si na mom mjestu, Sve će to mila moja…, Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac, Sanjao sam noćas da te nemam…. pa sve do prepoznativih Bebekovih hitova: Laku noć svirači, Gdje sam bio s kim' sam pio, Kaldrma, Zuta ruža s Dunava, Tijana i dr.
Ulaznice za koncertni spektakl "40 godina s vama - Željko Bebek & simfonijski i tamburaški orkestar" u pretprodaji se mogu kupiti u sistemu Kupikartu.ba i na blagajni Skenderije.