Vijesti
Politika
Greška SDA je što ne žele biti prvi u BiH, već prvi u Bošnjaka
02.11.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Greška SDA je što ne žele biti prvi u BiH, već prvi u Bošnjaka
Komentirajući svoju izjavu da je SDA isporučila državu Draganu Čoviću, predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić je u CD-u FACE TV rekao da to može izgledati kao teška izjava, ali da je to realnost.

''Volio bih da argumentima razgovaramo na tu temu. Rekao bih da je to bila predaja bez ispaljenog metka.

Imamo situaciju da se pristaje na sve što je politika HDZ-a, da se uvodimo u opasnu političku situaciju gdje se u BiH sve dijeli po etničkim principima, od ministarstava, preko preduzeća, do javnih resursa. Time se stvara pretpostavka za uspostavu trećeg entiteta.

Nije potrebno da se to ozvaniči i u Ustavu, pa da bi shvatili šta je cilj. Ideja o odlaganju lokalnih izbora je kupovina vremena da se izmjeni Izborni zakon BiH.

Čović je već rekao da je počeo pregovore sa Izetbegovićem oko uspostave hrvatske izborne jedinice, a to je praktično etno-politička podjela i novi entitet'', kaže Nikšić i nastavlja:

''Kada govorimo o Vladi F BiH, nije tu pretjerano odgovoran Novalić, već politika SDA koja popušta HDZ-u. Prvo što su uradili podijelili su Ministarstvo za boračka pitanja na dvije komponente. Sve što je napravljeno na planu revizije palo je u vodu. ''

Govoreći o tome kako se nova koaliciji SDA- SBB hvali brzim usvajanjem zakona u Parlamentu FBiH, pohvalama koje dolaze od MMF-a i međunarodnom podrškom, Nikšić je rekao da je sve tačno, ali da se radi o vještačkoj euforiji.

''Jedino što je ova vlada uradila je Zakon o radu, kojim je dodatno učvrstila podjele, gdje imamo situaciju da federalna inspekcija ne može vršiti kontrole u kantonima, i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se otvara prostor za novih 300 mjesta, te betoniraju etnički i politički čista ministarstva'', rekao je Nikšić.

Za koaliciju SBB- SDA je istakao kako mu je drago što u Parlamentu F BiH sada postoji čvrsta parlamentarna većina i da to apsolutno podržava jer će se onda znati ko je odgovoran za stanje u FBiH.

''Ali ne podržavam način da smo dobili još jedan etnički blok, gdje imamo pohvale od strane HDZ-a da su sada SBB i SDA bošnjački blok kao protuteža HDZ-u, odnosno hrvatskom bloku.

Ne mogu da prihvatim da postoje dva bloka- bošnjački i hrvatski. Cilj je onda da ne postoji FBiH, da ne postoji ono što je bit države BiH, već da postoje tri etničke cjeline, i mislim da je to najveća greška SDA.

Oni ne žele da budu prvi u BiH, već da budu prvi kod Bošnjaka'', naglašava Nikšić i zaključuje:

''To je potpuno suprotno biću SDP-a, onome za što se mi borimo. Mi hoćemo državu BiH u kojoj ćemo svi biti ravnopravni.

Mene je zaista strah i razmišljati o toj definitivnoj etničkoj podjeli, ako se izmjeni Izborni zakon BiH, tako da onda svako ima svoju etničku glasačku kutiju. Mislim da onda nema BiH, i to je definitivno zabijanje eksera u mrtvački kovčeg ovoj zemlji. ''