Vijesti
Politika
Do kada će BiH biti dobro neuštimani orkestar?
09.11.2015. 12:30
Izvor: Moje Vijesti
Do kada će BiH biti dobro neuštimani orkestar?
Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i direktor Političke akademije Stranke demokratske akcije Senad Šepić danas je na blogu istakao da je među političarima i diplomatama međunarodnih organizacija i stranih država najviše onih koji samo površno poznaju prilike u BiH.

Međutim, navodi da još uvijek ima respektabilan broj onih koji odlično poznaju prilike u BiH, nekada bolje i od mnogih domaćih.

- Za one manje informisane, BiH im zvuči kao loše uštimani orkestar. Oni koji situaciju u BiH vide jasnije, znaju da se ovdje radi o dobro neuštimanom orkestru - kaže Šepić.

Na nedavnom Političkom komitetu Vijeća Evrope, na kojem je učestvovao u Parizu, Šepić je održao sastanke tokom kojih je učesnike upoznao sa aktivnostima vlada u BiH.

Na osnovu zajedničkog teksta Reformske agende, koje su usvojile tri bh. vlade, podsjeća da su usvojeni važni dokumenti iz oblasti prometa, te da je BiH dobila podršku za nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

Usvojen je i Zakon o radu u FBiH, a i naše mlijeko, dodao je, izvozi se na tržište EU.

- Bez jačanja uloge parlamenata, ne vjerujem da se može graditi stabilno demokratsko društvo, kakvo želim vidjeti u svojoj BiH. Nadalje, zagovarao sam otvaranje puta za što skoriju predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU i jačanje kapaciteta institucija zemlje na svim nivoima da se nose sa svim što nas čeka u narednom periodu. Pokušao sam objasniti zašto je važno da građani u BiH prije općinskih izbora 2016. godine osjete prve pozitivne znake ekonomskih reformi i borbe protiv korupcije. A zašto ne i da budemo na korak do kandidatskog statusa - navodi Šepić.

Smatra da su pitanja velikog broja sagovornika u Parizu, kao i teme koje su ih interesovale bile zabrinjavajuće, ističući da su ga u privatnim razgovorima pitali veoma otvoreno šta će biti sa najavljenim Dodikovim referendumom. Neki od njih u rukama su držali pojedina Dodikova pisma, ali i kolumne zvaničnika Vlade RS objavljene u poznatim medijima u Briselu.

- Također, interesovali su se i za ukupnu situaciju u RS i šta to znači za reformski i EU put BiH - napisao je Šepić danas na blogu.