Vijesti
Politika
Sarajevo
Vijeće ministara BiH o Nacrtu zakona o Budžetu institucija BiH za 2016. godinu
19.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vijeće ministara BiH o Nacrtu zakona o Budžetu institucija BiH za 2016. godinu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.
Trebali bi biti razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.
Predviđeno je i razmatranje Nacrt zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene kao i Nacrt zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene.
Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog za imenovanje rukovodećih osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, čiji je predlagač predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Predloženi su Osman Mehmedagić za generalnog direktora, Trifko Buha za zamjenika generalnog direktora i Damir Bevanda za glavnog inspektora OSA-e BiH.
Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e dala je mišljenje da su ispoštovani zakonski uvjeti u predlaganju novog rukovodstva te agencije. Obavljene su konsultacije i dobiveno pozitivno mišljenje i od članova Predsjedništva BiH, kao i od Obavještajno-sigurnosnog odbora koji čine predsjedavajući Vijeća ministara i njegova dva zamjenika.
Vijeće ministara BiH bi, između ostalog, trebalo razmatrati i Informaciju o saradnji BiH i Republike Slovenije u provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „stare“ devizne štednje Ljubljanske banke te Informaciju o provedbi platforme za raspodjelu DKP imovine bivše SFRJ.
Trebala bi biti razmatrana i Informacija Radne grupe za monitoring provođenja odluka o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u SR Njemačkoj smatraju ekonomskim migrantima, tj. „lažnim azilantima“.