Vijesti
Žuta štampa
Saga o povratku
Deen, Dalal i Ana Rucner predstavljaju BiH na Eurosongu?!
20.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Deen, Dalal i Ana Rucner predstavljaju BiH na Eurosongu?!
Saga o povratku Bosne i Hercegovine na Eurosong, s kojeg je zbog nedostatka novca izostala posljednje tri godine, još nije okončana.
Evropska radiodifuzna unija (EBU), kako saznajemo, produžila je BHRT-u rok do kraja mjeseca da pokuša iznaći finansijska sredstva za učešće na Evroviziji 2016 u Štokholmu.
''Radimo na iznalaženju mogućnosti i pokušavamo zatvoriti finansijsku konstrukciju za projekt Eurosong 2016'' – kaže Lejla A. Babović, rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a.
U BHRT-u saznajemo da će konačna odluka o povratku na Evroviziju biti donesena sredinom iduće sedmice, kada će se sastati Upravni odbor ove kuće, piše Dnevni avaz.
Iako o mogućim predstavnicima na BHRT-u nikada nisu željeli govoriti prije nego što sve bude ozvaničeno potpisivanjem ugovora, kako se saznaje, BiH bi ove godine u Štokholmu mogli predstavljati Fuad Backović Deen, Dalal Midhat-Talakić te čuvena hrvatska violončelistica Ana Rucner.
Ipak, Deen, koji je BiH predstavljao na Eurosongu 2004. godine u Istanbulu, jučer je izjavio da ništa ne zna o svemu ovome.
''Volio bih da ponovo odem na Eurosong, ali mene sada niko nije kontaktirao. Koliko ja znam, Hariju je obećan odlazak na Eurosong'' – uvjeravao nas je Deen.
Susret u hotelu
Ipak, prema saznanjima, dogovori s ovo troje muzičara uveliko su u toku, a početkom mjeseca Deen, Dalal i Ana družili su se u jednom sarajevskom hotelu.
Uspješna finalizacija dogovora s dvoje bh. pjevača i hrvatskom violončelisticom u prvom redu ovisi o tome hoće li BHRT uspjeti osigurati novac za Evroviziju.
Kao prvo, potrebno je uplatiti kotizaciju za učešće na Eurosongu. Kotizacija se za svaku zemlju učesnicu utvrđuje po jasno određenim kriterijima EBU-a. Na nju utječe broj stanovnika, odnosno veličina i standard zemlje, kao i broj zemalja učesnica te godine. Za start BiH na Eurosongu potrebno je oko 50.000 KM, koje BHRT mora uplatiti, pa tek onda krenuti s realiziranjem cijelog projekta.
Naša zemlja posljednji put takmičila se 2012. godine u Azerbejdžanu, kada nas je predstavljala Maya Sar s pjesmom "Korake ti znam", a najbolji rezultat osvojen je 2006., kada je Hari Mata Hari s pjesmom "Lejla" u Atini osvojio treće mjesto.
Ko bi mogli biti autori
Kada su u pitanju autori pjesme koju bi u Štokholmu mogli izvesti Deen, Dalal i Ana, prema informacijama, to još nije zatvorena priča. U kombinaciji je, naime, nekoliko kompozitora.
Državljanstvo nije prepreka
Iako je Zagrepčanka Ana Rucner strana državljanka, to nije prepreka da bude dio bh. evrovizijskog tima. To dozvoljavaju pravila EBU-a i poznati su brojni ovakvi primjeri u historiji Evrovizije.
Tako je Tereza Kesovija još davne 1966. nastupila kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom "Bien plus fort".