Vijesti
Svijet
Narušio turski zračni prostor
Turska srušila ruski avion, Putin najavio javno obraćanje
24.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Turska srušila ruski avion, Putin najavio javno obraćanje
Tursko ratno zrakoplovstvo srušilo je ratni avion kraj tursko-sirijske granice, nakon što je ovaj narušio turski zračni prostor, javlja CNN Turk, a prenosi Reuters.
O padu su izvijestile informativne emisije NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore.
Obje tv satnice emitirale su prizore pada zapaljena vojnog aviona u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay. Na upit francuske novinske agencije France presse jedan je turski dužnosnik odgovorio kako "pokušavaju identificirati porijeklo aviona".
Habertürk piše kako se pilot aviona uspio izbaviti aktivirajući padobran. Avion se srušio u selu u kojemu često dolazi do sukoba između sirijske vojske i opozicije.
Habertürk ističe i kako je avion uporno kršio turski zračni prostor te ignorirao višestruka turska upozorenja, a njihov reporter s terena kazao je kako se avion "pretvorio u vatrenu kuglu".
U izjavi turske vojske navodi se kako je avion ušao u turski zračni prostor u Hatay provinciji te kako je upozoren "deset puta u pet minuta".
"Naša dva F-16 aviona koji su se nalazili u zračnoj patroli intervenirali su u jutarnjim satima, tačno u 9.24 sata", navodi se u turskoj objavi.
Reuters prenosi kako je turski vojni službenik kazao da još nije utvrđeno kojoj zemlji pripada oboreni avion. Službenik je dodao i kako su avion oborili turski F-16 lovci.
Nedugo zatim, rusko ministarstvo odbrane objavilo je kako je srušeni avion ruski Su-24 te kako nije prekršio turski zračni prostor. Dodaje se i kako se nalazio na visini od 6.000 metara.
Vladimir Putin najavio je javno obraćanje u popodnevnim satima. Ovo je ujedno prvi put da je jedna NATO zemlja oborila ruski avion, javlja CNN.
Ured turskog premijera Ahmeta Davutoglua objavio je kako je Davutoglu razgovarao s načelnikom glavnog štaba turske vojske te s turskim šefom diplomatije o razvoju situacije na granici. U saopćenju se ne spominje incident s avionom, piše The New York Times.
Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od službenika turskog ministarstva vanjskih poslova da se konsultiraju s NATO-om i UN-om o najnovijim događajima na sirijskoj granici, dodaje se.
Tursko ratno zrakoplovstvo srušilo je prošlog mjeseca i dron, čije porijeklo nije utvrđeno.
Turska vojska na sirijskoj granici srušila je vojni avion koji je neovlašteno ušao u turski zračni prostor, javlja RT.
Navodno je riječ o avionu Suhoj Su-24 kojeg koriste rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo, međutim još se ne zna kojoj zemlji pripada srušeni avion.
Turska televizija Habertürk TV objavila je video pada aviona u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay, te su napomenuli kako su dvojica pilota uspjela iskočiti prije rušenja.
Naime, turski vojni dužnosnici izjavili su kako su avion oborili turski borbeni avioni F16 te kako je prethodno pilot upozoren, no da ih je ignorisao.
Avion je srušen u selu u kojem većinom žive sirijski Turci, a selo je žarište sukoba između opozicije i sirijske vojske.
Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o 'razvoju događaja na sirijskoj granici' konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.