Vijesti
Politika
BiH treba nove, nekorumpirane političare
25.11.2015. 12:30
Izvor: Moje Viijesti
BiH treba nove, nekorumpirane političare
Dejtonski ustav ne sprečava da se postigne napredak ako postoji politička volja, istakla je Maureen Elizabeth Cormack, ambasadorica SAD u BiH, odgovarajući na pitanja građana na stranici Ambasade na Facebooku.

"Zapravo, u prvih deset godina nakon rata smo svjedočili velikom napretku. U više navrata su SAD nastojale pomoći BiH da preduzme reforme koje bi učinile vlast efikasnijom i djelotvornijom. Uprkos kritikama, Dejton nikada nije bio prepreka tim promjenama - Ustav BiH sam po sebi predviđa mehanizam za njegovu promjenu. SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju djelotvorniju vlast i spremne su da pruže podršku u nastojanjima da se ostvari taj cilj", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o referendumu u RS, istakla je da je stav SAD konzistentan i po pitanju njegove zakonitosti i po pitanju njegove svrhe.

"Zajedno s međunarodnim partnerima jasno smo kazali da će biti posljedica ukoliko se referendum održi. Istovremeno, prihvatamo da je neophodna reforma pravosuđa. U stvari, svakodnevno radimo s partnerima u BiH na otklanjanju manjkavosti i jačanju vladavine prava. Postoje produktivni načini za rješavanje ovog pitanja, ali referendum nije jedan od njih", rekla je ambasadorica.

Istakla je da smatra potrebnom reformu javne uprave u BiH i izrazila zadovoljstvo što su u toku ozbiljni razgovori o Reformskoj agendi, koju i SAD podržavaju.

Dodala je da FBiH ima kompleksnu strukturu i podsjetila da su samo prije nekoliko godina vođeni ozbiljni razgovori o ovoj temi, ali da rješenje nije postignuto zbog nedostatka političke volje.

Odgovarajući na pitanje da li je za BiH dobro da postane članica NATO-a, Cormack je odgovorila da će nastojati podržati i snažno ohrabrivati jedinstvena nastojanja BiH ka članstvu.

U jednom odgovoru istakla je da se misli da je BiH potrebna nova generacija političara koji će se okaniti korupcije i ličnog politikantstva.

Ambasadorica Cormack smatra da BiH treba da uzme veoma ozbiljno terorističke prijetnje i da obezbijedi jak i koordinisan odgovor te dodala da Islamska zajednica u BiH služi kao snažan institucionalni okvir u nastojanjima da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu.

"Loši ekonomski uslovi u BiH, međutim, su plodno tlo za destruktivni uticaj, bez obzira na to da li se radi o ultranacionalizmu ili vjerskom ekstremizmu. Ovo samo pokazuje koliko su značajne inicijative za provođenje reformi", navela je.

Odgovarajući na pitanje o oborenom ruskom avionu, rekla je da je upoznata s tim događajem i da pažljivo prati situaciju.