Vijesti
Žuta štampa
Uoči koncerta "re:Union" na Otvorenoj sceni „Obala“
Vlado Džihan: Muzika se konzumira, ali se ne kupuje
27.11.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Vlado Džihan: Muzika se konzumira, ali se ne kupuje
Vlado Džihan, bh. umjetnik s bečkom adresom, večeras će u 20.30 sati održati koncert na Akademiji scenskih umjetnosti, Otvorena scena „Obala“, uz učešće Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu te turskih muzičara, čuvenog perkusioniste Misirli Ahmeta i vokaliste Ozdena Oksuza. Koncert se organizira povodom obilježavanja 60. rođendana Muzičke akademije Sarajevo. Bit će predstavljen projekt „re:Union“, koji je pripreman nekoliko mjeseci. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Džihan je otkrio više detalja u vezi s „re: Union“ projektom te istakao značaj saradnje s Muzičkom akademijom prvi put poslije 20 godina.
15 minuta
Približete nam „re: Union“ projekt i sam koncert.
- Koncert je zamišljen kao radionica sa studentima, trajat će otprilike 15 minuta. U principu sam 17. novembra prvi put došao na Akademiju poslije 20 godina. Radujem se večerašnjem koncertu, koji je kombinacija muzičkog iskustva i rada sa studentima, s ciljem da se otvore i da vide koje sve opcije postoje u muzici i muziciranju, izvan nekog klasičnog učenja klasične muzike.
Koliko je trajala priprema samog „re:Union“ projekta?
- Priprema je trajala otprilike dva mjeseca, a koncept sam uradio krajem septembra. Vidjet ćemo kako će sve funkcionirati s Ahmetom i Ozdenom. Ovo će biti premijera za sve nas.
Gosti na koncertu su vrhunski muzičari, dolaze na Vaš poziv?
- Ozden, koji će pjevati večeras, već je drugi put u Sarajevu i prijatelji smo već 20 godina, a i radimo skupa. Ahmetu je prvi put da je u Sarajevu. Baš me interesuje kako će reagirati. Moj neki muzički identitet je kombinacija orijentalne i zapadne muzike. Počeo sam raditi s Ahmetom prije 12 godina i pričao sam mu puno o Sarajevu.
Kako je zamišljen koncept programa večerašnjeg koncerta?
- U principu bit će miks ambijentalnog muzičkog stila, s tribalnim i orijentalnim, uz dodatke elektronske muzike. To je ono što sam radio posljednjih godina.
Zasigurno će ovo biti i emotivan moment, s obzirom na to da ste bili student Akademije?
- Vrlo je lična stvar da sam na Akademiji i da radim sa studentima nakon nekog vremena. Bavim se profesionalno muzikom, tako da sve što radim i svaki projekt je veliko iskustvo i zadovoljstvo. Nas sve ovdje na Akademiji veže jedan profesor - Vinko Krajtmajer, kod kojeg sam stjecao znanje. Dok sam bio u srednjoj školi, imao sam priliku da sviram u njegovom BiG Bendu sa 15-16. godina. U principu je predavao solfeđo i harmoniju, ali je predavao sve. Veliki dio mog muzičkog identiteta dolazi iz njegovih predavanja, jer je on imao jedinstven pristup muzici. Svaki put kada sam bio u Sarajevu, došao sam da ga vidim i svaki put sam otišao kod njega kući s fantastičnom pričom, koja mi je omogućila i da sam sebi budem bolji muzičar.
Nastupili ste na zatvaranju 19. Jazz festivala. Koliko se festival razvio za ovo vrijeme otkad postoji?
- To je nevjerovatno profesionalna manifestacija, posebno za ovaj grad. U principu, muzičari koji su bili sa mnom imali su osjećaj da sviraju na nekom velikom etabliranom festivalu. Sve je bilo odlično organizirano, bilo mi je lično nevjerovatno iskustvo. Kao što sam ovdje nakon 20 godina, tako sam bio u Bosanskom kulturnom centru (BKC) nakon 30 godina. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i iskustvo učestvovati na festivalu.
Nakon Sarajeva, kakvi su planovi za naredni period?
- Godina je bila ispunjena obavezama, tako da će mi biti drago da u narednom periodu budem u Beču sa sinom. Decembar je za odmaranje.
Imate li nekih projekata u planu?
- Uvijek se neki projekti dešavaju, radim na sljedećem „dZihan & Kamien“ albumu, koji bi trebao izaći sljedeće godine u septembru.
Veliki užitak
S kim biste voljeli sarađivati?
- S jednim brazilskim umjetnikom koji se zove Rodrigo Amarante, a kojeg sam slučajno otkrio gledajući seriju u kojoj je radio glavnu temu. Zvuči kao da je urađena 1962. godine, a zapravo je produkcija od prošle godine. Pokušavam da nađemo neku zajedničku bazu i uradimo neki projekt.
Koliko je zahtjevnije raditi muziku za TV formate?
- Strašno volim taj pristup radu, jer je čovjek slobodan. Imaju određeni formati, ali unutar njih možete raditi šta želite. Kad se radi pop produkcija ili neke druge, onda je to drugačije, formati su vrlo precizni. Sve što izlazi iz tog okvira prelazi u neku drugu formaciju. U tim nekim segmentima, pozorišna i filmska muzika je veliko zadovoljstvo.
Vaša produkcijska kuća je još aktivna?
- Ona postoji, ali ne producira toliko stvari. Mi smo uvijek bili nezavisni u jednom dijelu muzičke industrije. Sve što se posljednjih godina dešava u njoj dovelo nas je do toga da se muzika ne prodaje. Muzika se konzumira, ali se ne kupuje, a produkcijska kuća živi od prodaje, tako da trenutno ne radimo ništa.
Šta volite poslušate onako za svoju dušu?
- Džez mi je u principu veliko zadovoljstvo i Bili Holidej (Billie Holiday).
Izabrao sam drugi put
Je li danas mladim muzičarima teško pronaći svoje mjesto?
- U principu je to razlog zašto sam ovdje. To je razlog da dovedem i studente u situaciju da sviraju s jednim muzičarem, koji je odgojen u ovoj školi, a koji je skroz drugi put izabrao i uspio u tome do određene mjere. Studenti mogu vidjeti da postoji mogućnost i opcija izvan sviranja u orkestru i predavanja u školi, da vide da mogu svoju umjetnost i viziju staviti u neku formu, tipa koncerta ili snimanja.
Imao sam sreću
Jeste li nekada otišli u komercijalne vode?
- Nisam. Imao sam sreću sa svojom muzikom koju sam radio, koja mi leži i koju trebam da radim. Čovjek na kraju krajeva i radi ono što zna. Volim da kažem da svako ima neku svoju melodiju. Bob Dilan (Dylan) i Dino Merlin se bave muzikom, ali različitom. Moj koncept nije komercijalna pop muzika, ali daje mi veliko zadovoljstvo i mogućnost da se bavim profesionalno.