Vijesti
Svijet
VARNICE IZMEĐU SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA Bliski istok na rubu novog velikog rata!
05.01.2016. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
VARNICE IZMEĐU SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA Bliski istok na rubu novog velikog rata!
Sigurnosna situacija na Bliskom istoku mogla bi potpuno eskalirati nakon što je Saudijska Arabija prekinula odnose s Iranom i protjerala njihove diplomate.

- Prekid diplomatskih odnosa između ove dvije države vrlo bi lako mogao prerasti u situaciju van kontrole - kazao je za CNN profesor Fawaz Gerges, stručnjak za Bliski istok.

Iranski demonstranti jučer su napali i zapalili saudijsku ambasadu nakon što je Rijad pogubio šijitskog imama. Nakon toga Saudijska Arabija je povukla svoje diplomate iz Irana i naredila iranskim da napuste Saudijsku Arabiju.

- Sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci stvari bi mogle postati gadne i opasne. Odnosi između Teherana i Rijada vrlo su nestabilni. Oni su na suprotnim stranama u sukobima u Siriji, Libanonu, Jemenu... Radi se o dvije moćne države, sunitskoj Arabiji i šijitskom Iranu. Moguće je da će doći i do direktnog vojnog sukoba između njih - smatra vojni analitičar i general u penziji Mark Hertling.

Podsjetimo, Saudijska Arabija i Iran imaju dugu historiju međusobnog rivalstva.

- Te dvije države su u hladnom ratu već dugo. To je stvar moći, uticaja, geopolitičkih razloga... - pojašnjava Gerges.

Međutim, ono što se sada događa može se povezati s unutrašnjom situacijom u obje zemlje jer napadima na drugu stranu, vladajući i u Saudijskoj Arabiji i Iranu nastoje ojačati svoju poziciju unutar vlastitih granica.

U Saudijskoj Arabiji vodi se borba oko prijestolja i pozicija kralja Salman bin Abdulaziza nije čvrsta, a zemlja trpi i veliku finansijske gubitke zbog niskih cijena nafte. S druge strane, Iran želi blokirati sve jače zahtjeve za reformama prozapadnih struja nakon što je postignut dogovor oko nuklearnog naoružanja.

- Problem neće nestati tako brzo. Prekidom odnosa s Iranom Saudijska Arabija je poručila "rukavice su bačene". Sada se može zaboraviti na rješenje za krizu u Siriji u narednih nekoliko mjeseci. Tako je i u slučaju Jemena. Dvije najmoćnije islamske države u srcu Bliskog istoka sada praktički razmišljaju hoće li zaratiti. Treba biti zabrinuti zbog takve situacije - ocijenio je stručnjak Fawaz Gerges.