Vijesti
Žuta štampa
INTERVJU Frontmen grupe “Atomsko sklonište”, o karijeri, životu, porodici...
BRUNO LANGER: Mladi me doživljavaju kao starog dinosaura
07.01.2016. 14:00
Izvor: avaz.ba
BRUNO LANGER: Mladi me doživljavaju kao starog dinosaura
Poznata rok grupa "Atomsko sklonište" iz Pule nastupila je u trebinjskom rok baru "Underground", gdje su publiku podsjetili na neke od svojih starih hitova koji su obilježili jugoslavensku rok scenu. Bruno Langer, frontmen benda, prisjetio se za "Dnevni avaz" svojih početaka te je otkrio neke od planova.
Prvi nastup
- Svaka svirka, evo, već 40 godina, za nas je Nova godina. Svoj prvi javni nastup imali smo davne 1964. godine s bendom "Logaritmi" za Prvi maj - kazao je Langer.
Koliko je bilo teško opstati 40 godina na muzičkoj sceni s obzirom na to da su se smjenjivale generacije, države, muzički pravci…
- "Atomsko sklonište" zvanično je osnovano 22. februara 1976. godine, dakle za dva mjeseca slavimo 40. rođendan. Zanimljivo je da na naše nastupe dolaze mladi. Vjerovatno doma, od roditelja, imaju ploče ili na neke načine dolaze do naših pjesama, a tu je i internet.
Vi ste čovjek koji ima šezdesetak godina, kako Vas doživljavaju mladi?
- Kao starog dinosura, tako ja za sebe volim reći. Što se tiče godina, zahvaljujem Bogu da sam još živ. Mnogo putujem, prošarali smo cijelu bivšu Jugoslaviju uzduž i poprijeko.
Slikari i pjesnici
Iza Vas je mnogo objavljenih albuma, ali šta "Atomsko sklonište" planira u budućnosti?
- Sto godina nismo snimili novi album i mislim da ćemo za 40. godišnjicu to učiniti. Punih 20 godina nismo izdali album, ali čini mi se kao da je to jučer bilo. Nekada smo samo izdavali albume, a nismo svirali, a danas samo sviramo.
"Atomsko sklonište": 20 godina bez snimljenog albuma
O ekologiji i zaštiti prirode, danas se dosta priča. Davno ste snimali pjesme o toj temi.
- Tekstopisac i osnivač Boško Obradović pisao je takve tekstove. On je pisao upravo o tim stvarima u multimedijalnom projektu koji nosi naziv "Atomsko sklonište". Tu je bilo umjetnika, slikara i pjesnika, ne samo rokera. Boško je u svojim pjesmama uvijek govorio o zagađenju ljudske duše. To je najopasnije.
Je li roker sretan u ljubavi?
- Muzika je najveće zadovoljstvo, a ljubav najveća vrijednost u svemu. Ljubav između nas i publike, ljubav u porodici… Bez ljubavi nema ništa. Moja ljubav privatno je izuzetna. U sretnom sam braku od 1971. Imam dvije kćerke i dvoje unuka. Moje kćerke su završile fakultete i magistrirale. Sada je posebna ljubav prema unucima.
Novi ljudi, nove kulture
Šta je za Vas, osim porodice, najveće bogatstvo?
- Putovanja. Na putovanjima se upoznaju novi ljudi, nove kulture... S tim upoznavanjem manje je mržnje i manje tenzija.
Prva postava benda
Smjenjivale su se postave "Atomskog skloništa", a Vi ste uvijek ostajali…
- Prva postava trajala je deset godina, a u ovoj postavi, koju čine gitarista Ranko Svorca, bubnjar Stjepan Stipe Bobić i moja malenkost, solista i bas-gitara, trajemo punih trideset godina.