Vijesti
Svijet
Slučajno otkriveno
Klinika u Grazu zamijenila bebe prije 25 godina
15.01.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Klinika u Grazu zamijenila bebe prije 25 godina
Njemački mediji pišu kako je u periodu između 15. oktobra i 20. novembra 1990. godine na Univerzitetskoj klinici u Grazu došlo do zamjene beba.
Jedna majka je nakon 25 godina ustanovila da dijete o kojem se brinula dvije i po decenije nije njena kćerka, već da je došlo do zamjene beba u bolnici u kojoj se porađala. To je utvrđeno kada je jednom prilikom odlučila dobrovoljno dati krvi.
Majka i njena porodica optužile su Univerzitetsku kliniku u Grazu od koje traže da pronađu njihovo rođeno dijete. Oni su podnijeli i krivičnu prijavu tužilaštvu, a postupak je odbačen, uz obrazloženje da je slučaj zastario.
"Nije dokazano da se to desilo kod nas. Mi smo sa porodicom u kontaktu i trudimo se da rasvijetlimo slučaj. Ako se zamjena dogodila kod nas želim se, u ime klinike, izviniti pogođenima", kazao je direktor bolnice.
Iz Klinike ističu da je u periodu kada je došlo do navodne zamjene rođeno 200 djevojčica i da bi bilo nepohodno da svih 200 žena pristane na DNK testiranje kako bi se slučaj riješio.
Bolnica je formirala poseban tim koji će svim ženama koje to žele omogućiti dobrovoljni DNK test.