Vijesti
Politika
Irfan Čengić
SDA oborila Prijedlog zakona o potpomognutoj oplodnji
22.01.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
SDA oborila Prijedlog zakona o potpomognutoj oplodnji
Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić oglasio se nakon izjave premijera Fadila Novalića koji je sinoć za N1 kazao da se u FBiH od 1996. pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba.
"Hoće li građanima biti bolje ako im ne kažem da smo za 20 godina izgubili trećinu beba kada je u pitanju rađanje. Od 1996. godine pa do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba. Hoće li im biti lakše ako im to ne kažem", kazao je premijer Fadil Novalić za N1.
Čengić je kazao da je je SDA upravo ta koja je oborila Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u Federaciji BiH koji je predložio SDP BiH.
"Prema statistici svaki šesti par ima problema sa sterilitetom, ovaj zakon im je trebao omogućiti da država će pokriti troškove umjetne oplodnje. Nažalost, ovaj zakon su oborili zastupnici SDA-HDZ, te vas molim da ne budete licemjerni i da ne govorite da vam je stalo do mladih i budućnosti BiH jer svojim potezima pokazujete da nije tako.
Mi u SDP-u ćemo uskoro ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti ovaj zakon jer nećemo odustati od borbe za bračne parove koji žele zasnovati porodicu, ali bez pomoći države to ne mogu", poručio je Čengić.