Vijesti
Svijet
John Kerry
Do kraja godine IS bi treba biti 'veoma ozbiljno oslabljen'
22.01.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Do kraja godine IS bi treba biti 'veoma ozbiljno oslabljen'
Zračni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Države znatno su oslabili Islamsku državu (IS) u Iraku i u Siriji, gdje je u godinu i pol dana poginulo oko 22.000 džihadista, ocijenili su u četvrtak Pariz i Washington.
"Danas nanosimo DAESH-u (arapska kratica za IS) golemu štetu. Izgubili su (...) 40 posto teritorija koji su kontrolirali u Iraku, ukupno 20-30 posto", ocijenio je američki državni tajnik John Kerry na margini Evropskog foruma u Davosu.
Po njegovim riječima, IS bi do kraja godine trebao biti "veoma ozbiljno oslabljen" u Iraku i u Siriji.
Već sada "postoji podatak koalicije (...) o 22.000 mrtvih od početka operacija", rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian za mrežu France24.
Koordinator EU-a za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove smatra da bi porazi koje je koalicija nanijela IS-u mogli također potaknuti neke njegove čelnike da se presele u Libiju, gdje "nema zračnih udara ni potpuno funkcionalne vlade".
Zračni udari koalicije početi u ljeto 2014. pojačali su se nakon pariških napada u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, posebno na postrojenja za proizvodnju nafte čijom prodajom IS između ostalog puni svoju blagajnu.
"Jačanje udara na DAESH donosi ploda", rekao je i zapovjednik francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaule, kontraadmiral Rene-Jean Crignola koji kratko boravi u Abu Dabiju.
No, dodaje Jean-Yves Le Drian, "moramo biti oprezni". "Premda su ih naše intervencije uzdrmale, oni su se prilagodili novonastalim prilikama", rekao je. "Ubacuju se među civile i tako se štite. Tu i tamo izvode sporadične operacije".
IS, koji i dalje vrbuje borce, ima 35.000 ljudi, među kojima barem 12.000 stranaca, ocjenjuje francuski ministar obrane.