Vijesti
Politika
Tek kada dobije upitnik iz Bruxellesa BiH će znati da je njena aplikacija za EU kredibilna
01.02.2016. 12:30
Izvor: Moje Vijesti
Tek kada dobije upitnik iz Bruxellesa BiH će znati da je njena aplikacija za EU kredibilna
Bosna i Hercegovina ne može očekivati dostavljanje upitnika iz Evropske komisije nakon predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) prije nego što ispuni dva uslova - uspostavi efikasan mehanizam koordinacije i adaptira trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

"Zapravo, može se reći, da kada dobijemo upitnik to će značiti da smo predali kredibilnu aplikaciju", naglasio je Genjac.

Naglasio je kako se "boji da Bruxelles neće čak pristupiti izradi upitnika za BiH prije nego što se objave zvanični rezultati popisa stanovništva".

"To znači da je za kredibilnost aplikacije vrlo mogući uslov i objava rezultata popisa stanovništva", ocijenio je Genjac.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH naglasio je kako predaja aplikacije koju su iz Predsjedništva BiH najavili za 15. februar "jeste ključni korak u pristupanju jedne države Evropskoj uniji, međutim, da je to samo prvi korak u jednom dugotrajnom i složenom procesu".

"Nakon predaje aplikacije slijedi niz postupaka koji su uobičajni za svaku državu aplikanta. Međutim, u slučaju Bosne i Hercegovine, prije bilo kakvog pokretanja mehanizama, kao što je izrada upitnika, izrada mišljenja Evropske komisije o podobnosti kandidata, sasvim je jasno da će se u Bruxellesu provjeravati da li je aplikacija kredibilna, odnosno da li su uslovi za kredibilnost aplikacije koje je Bruxellkes odavno postavio ispunjeni. To znači i prema najnovijim izjavama i očekivano, šta je sa adaptacijom trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i šta je sa dogovorom oko efikasnog mehanizma koordinacije", naveo je Genjac.

Kad god BiH preda aplikaciju, kazao je Genjac, u Bruxellesu će se gledati da li su ključni uslovi ispunjeni, a tek ako budu ispunjeni, pristupit će se daljnjim koracima.

"To znači da mi od ovog trenutka, pa i poslije predaje aplikacije, treba da riješimo ta pitanja i onda da očekujemo da Evropska komisija pristupi izradi upitnika i njegovom dostavljanju, koji sadrži nekoliko hiljada pitanja, na koje mi trebamo odgovoriti vjerovatno u roku od tri mjeseca. Na osnovu tih odgovora i drugih izvora koja ima Evropska komisija, oni će izraditi tek tada mišljenje i dostaviti ga Evropskom vijeću koje donosi odluku o dodjeli kandidacijskog statusa", ocijenio je Genjac.

Nakon predaje aplikacije za članstvo u EU jedan od ključnih segmenata koji će biti važan za BiH bit će i podaci iz rezultata popisa stanovništva sprovedenog oktobra 2013. godine, ali čiji rezultati još uvijek nisu zvanično objavljeni.

"Ogroman broj pitanja u tom upitniku moguće je odgovoriti tek sa zvaničnim i ažurnim rezultatima popisa stanovništva. To je sasvim očekivani zahtjev iz Bruxellesa, jer među prvim pitanjima u tom upitniku bit će pitanje koliko ima stanovnika u Bosni i Hercegovini, kakva je socijalna, spolna, starosna, obrazovna struktura, kakva je struktura u zdravstvu, šta je sa obrazovanjem...

Nemoguće je odgovoriti na upitnik bez ažurnih, zvaničnih rezultata popisa. Uslovi za objavu rezultata popisa su formalno ispunjeni, a međunarodna posmatračka misija je dala preporuke kako da se obrade rezultati, a da to znači poštivanje našeg zakona i međunarodnih statističkih standarda. Nema niti jednog razumnog razloga da se rezultati popisa ne obrade i objave već u februaru", upozorio je Genjac.

Naveo je da "mi možemo to uraditi usljed blokada i sa kašnjenjem, ali koliko budemo kasnili toliko ćemo biti u prilici da kasnimo i sa odgovorom na upitnik".

Imajući u vidu sve obaveze i izazove koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom, Genjac navodi da je i realna, ali i da nije, najava kako će BiH početkom 2017. dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Ako bi svi sudionici političkog života razumjeli značaj ovih pitanja i ukoliko bi unijeli potrebnu energiju i spremnost na kompromise da se ova pitanja riješe, mi to možemo. Ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom deklarativnog zalaganja za evropski put, a insistira na sebičnim i kontraproduktivnim interesima onda to nije realno", poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.