Vijesti
Sport
Kampanja
Prce, Malinović i Karačić poručuju: Cool je biti dobar drug
03.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Prce, Malinović i Karačić poručuju: Cool je biti dobar drug
Nikola Prce, Dejan Malinović i Ivan Karačić, rukometni reprezentativci BiH priključili su se kampanji protiv vršnjačkog nasilja „Cool je biti dobar drug“.
Ovi sjajni sportisti pokazali su i svoju ljudsku veličinu porukama koje su uputili mladim ljudima u BiH.
S obzirom na sve češću pojavu vršnjačkog nasilja u BiH, oni su pozvali omladinu da rade stvari na koje će biti ponosni i oni i njihovi roditelji.
Prce, Malinović i Karačić su nakon uspješno obavljenog posla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. u Francuskoj svoj sportski i ljudski autoritet stavili u funkciju borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Stoga su snimili videoporuke u kojima pozivaju sve sportiste, javne ličnosti, građane, a pogotovo mlade ljude da im se pridruže u kampanji i podijele svoje poruke i fotografije s prijateljima iz slogan #cool je biti dobar drug.
Najstariji od trojice, bh. reprezentativac Prce, koji je ujedno i kapiten svojim saigračima u državnom timu, između ostalog je poručio:
„Kao dijete sam svašta trenirao, ali kada je u srednjoj školi osnovana rukometna sekcija odlučio sam se i to probati. Putovalo se po Hercegovini i igrale su se utakmice s vršnjacima iz drugih škola. To me je privuklo. Jedno vrijeme sam paralelno trenirao i košarku. No, na kraju su ta putovanja i druženje prevagnuli na stranu rukometa.
U ovih dvadesetak godina s rukometom sam prošao pola svijeta, stekao puno prijatelja, ali i dalje su mi u najljepšoj uspomeni druženja i utakmice sa vršnjacima. I zato poručujem mladima u BiH: Vršnjačko nasilje nije pravi put. Kreirajte sami najljepše uspomene iz djetinjstva i školskog doba.“
Videoporuke trojice rukometnih reprezentativac BiH mogu se pogledati i na njihovim zvaničnim facebook profilima.
Prce je kapiten bh. reprezentacije, a 2014. godine je u izboru „Nezavisnih novina“ proglašen za najboljeg sportistu godine BiH. U istom izboru Karačić je dobio posebno priznanje „Sportista velikog srca“. Malinović, koji je ujedno i najmlađi među njima trojicom, nakon Svjetskog prvenstva 2015. u Kataru od strane Evropske rukometne federacije proglašen je „Nadolazećom zvijezdom svjetskog rukometa“.