Vijesti
Svijet
Francis A. Boyle
Zika virus nastao da bi se koristio kao biološko oružje
03.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Zika virus nastao da bi se koristio kao biološko oružje
Američki profesor prava Francis A. Boyle iz Ilinoisa, koji je radio na pripremanju biološkog oružja korištenog u borbi protiv terorizma 1989. godine, tvrdi da je Zika virus, ovakav kakav se sada širi Latinskom i Srednjom Amerikom, nastao upravo kao biološko oružje.
Naime, on vjeruje da je neko želio da opasni mikroorganizam, inače otkriven još početkom 20. vijeka kod jedne vrste majmuna, postane rezistentniji i lakše prenosiv na čovjeka, što je navodno i dovelo do epidemije krajem 2015. godine.
Brazilskim medijima, gdje je Zika virus najviše uzeo maha, nije trebalo mnogo da počnu da objavljuju navode da Zika virus prenose novi, genetski modifikovani komarci, prenosi Telegraf.
Inače, u toj zemlji počelo je masovno uništavanje komaraca - glavnih prenosilaca Zika virusa. Zaprašuju se čak i groblja.
Zika virus prenosi se i putem spolnog općenja
U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabilježen je prvi slučaj prijenosa opasnog Zika virusa seksualnim putem.
Naime, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Dallasu potvrdio je da je pacijent zaražen nakon seksualnog odnosa s osobom koja se vratila iz zemlje u kojoj su zabilježeni slučajevi zaraze.
"Sada kada znamo da se Zika virus prenosi i seksualnim putem, moramo pojačati edukaciju i obavijestiti javnost kako se zaštititi", rekli su iz ovog Centra.
Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala na uzbunu, proglasivši virus prijetnjom za cijeli svijet. Ovim upozorenjem, Zika virus je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole.
Virus se dovodi u vezu sa zdravstvenim problemima hiljada novorođenčadi rođenih s nerazvijenim mozgom.
Još uvijek ne postoji lijek ili cjepivo protiv Zika virusa, a jedina preventiva je izbjegavanje uboda "Aedes" komaraca koji prenose infekciju.
Prema odluci WHO-a, najveći prioritet je zaštiti trudnice i njihove bebe te ograničiti kretanje komaraca koji prenose virus.
WHO je ranije upozorio kako je moguće "eksplozivno širenje" Zika virusa diljem Amerike. Do sada su slučajevi zaraze zabilježeni u više od 20 zemalja.