Vijesti
Svijet
Američki obavještajci upozoravaju
ISIS bi ove godine mogao napasti SAD i EU
11.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
ISIS bi ove godine mogao napasti SAD i EU
Direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper upozorio je da je teroristička organizacija ISIS trenutno najveća prijetnja sigurnosti i da bi ove godine mogla izvesti terorističke napade u SAD-u i Evropskoj uniji.
U američkom Senatu je održana posebna sjednica pod naslovom „Globalne prijetnje“ tokom koje su direktor Nacionalne obavještajne službe Clapper, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Corney, direktor Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Michael Rogers i čelnik Odbrambene obavještajne agencije (DIA) Vincent Stewart odgovarali na pitanja senatora.
„Djelovanje ISIS-a na globalnom planu je odavno nadmašilo Al Kaidu. Trenutno je to najveća prijetnja sigurnosti i ISIS bi ove godine mogao napasti SAD i Evropsku uniju“, kazao je Clapper.
Clapper tvrdi da, pored Sirije i Iraka, ISIS radi i na zauzimanju novih teritorija u Afganistanu i Libiji, a da je i Al Kaida u posljednjih nekoliko mjeseci znatno ojačala u Afganistanu.
Ukazujući kako ISIS maksimalno koristi digitalnu tehnologiju i na globalnom planu uspješno vrbuje nove pristalice, Clapper je kazao da se toj organizaciji prošle godine na Zapadu priključilo 6.600 novih terorista, što je skoro duplo više u odnosu na 2014. godinu.
On je upozorio i na prijetnje koje predstavljaju stalni cyiber napadi iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje, te dodao da bi u narednim godinama na globalnoj sceni mogao eskalirati i problem sektaških sukoba sa Bliskog istoka.
Čelnik FBI-a Comey je kazao kako ISIS planira da nakon Sirije i Iraka dominaciju ostvari u Libiji i da u velikom broju već šalje svoje pripadnike u tu zemlju.