Vijesti
Svijet
Sastanak u Minhenu
Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji
12.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji
Vodeće svjetske sile postigle su dogovor o prekidu vatre u Siriji i slanju hitne humanitarne pomoći u tu zemlju, saopštio je američki državni sekretar John Kerry.
Dogovor o prekidu vatre postignut je na diplomatskom sastanku u Minhenu, u Njemačkoj, na kojem su, između ostalih, učestvovali i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.
"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u Minhenu postigli napredak kako na humanitarnom frontu, tako i na frontu prekida sukoba, i napredak na ova dva fronta ima potencijal da - u potpunosti implementiran, i u potpunosti ispraćen - promijeni svakodnevni život sirijskog naroda", rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovim i De Misturom, prenosi CNN.
"Prvo smo se dogovorili da ubrzamo i pojačamo isporuku humanitarne pomoći, počevši od sada. Zatim smo se dogovorili da sprovedemo prekid sukoba u cijeloj Siriji, s čim bi trebalo da počnemo u roku od nedjelju dana. To jeste ambiciozan plan, ali svi su odlučni u namjeri da djeluju što je brže moguće kako bismo to postigli", poručio je američki državni sekretar.
On je istakao da se dogovor o prekidu vatre ne odnosi na dejstva protiv ekstremističkih grupa poput ISIS-a i al-Nusra fronta.
Kerry je naglasio da okončanje petogodišnjeg građanskog rata u Siriji neće biti lako.
"Ono što imamo ovdje su riječi na papiru. Ono što treba da vidimo u narednih nekoliko dana su potezi na terenu", rekao je on.
Lavrov je naveo da postoje razlozi za nadu da je danas postignut izuzetan posao.
Iako je Kerry i ovom prilikom ocijenio da su ruski vazdušni udari u Siriji više usmjereni ka opoziciji nego ka teroristima, oba ministra su se saglasila da je neophodno što prije nastaviti mirovne pregovore sirijske opozicije i režima Bašara al Asada.