Vijesti
Svijet
Upozorenje NASA-e
Zemlju čeka katastrofa o kojoj niko ne priča!
19.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Zemlju čeka katastrofa o kojoj niko ne priča!
NASA-in stručnjak za vodu Jay Famiglietti upozorava da Zemlju čeka katastrofa o kojoj niko ne priča, a posljedice će biti globalne i osjetit će se u svim sferama života.
Na kraju krajeva, voda je izvor života, a njegovo upozorenje tiče se upravo vode.
Famiglietti je jedan od autora istraživanja koje je prošle sedmice objavljeno u časopisu Science, a koje zaključuje da se suha područja na Zemlji dodatno isušuju dok se ona natopljena vodom sve više natapaju.
Zbog toga je u zadnjih nekoliko desetljeća tlo upilo dodatnih 3,2 triliona tona vode, koje skladišti u zemlji, jezerima i podzemnim vodama, što je usporilo podizanje morske razine uslijed topljenja ledenjaka za 20 posto.
No, suhe regije Zemlje dodatno se isušuju i nikada nije postojao veći kontrast između suhih i natopljenih područja na Zemlji. Natopljena područja uključuju rijeku Missouri, sjevernu Amazonu i dijelove Afrike, dok su se dodatno isušila područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.
Mnogi upravo dugogodišnju sušu navode kao jedan od začetnika sirijske krize.
Rezultat takve polarizacije i nejednakog pristupa pitkoj vodi imat će globalne posljedice na sve sfere života: od globalnih migracija, gospodarskih i političkih nestabilnosti pa sve do izumiranja vrsta.
''Uprkos istraživanjima koja pokazuju da se sprema globalna katastrofa, ništa se ne poduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode'' - zaključuje Famiglietti.