Vijesti
Svijet
Trump ili Clinton
Ko će biti Obamin nasljednik
02.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ko će biti Obamin nasljednik
Republikanski kandidat Donald Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton na predizborima u utorak ostvarili su po sedam pobjeda i napravili značajan korak u osvajanju stranačkih nominacija za američke predsjedničke izbore u novembru.
Na birališta je izašlo 12 saveznih država - Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgija, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia te se stoga taj dan naziva i "superutorak".
Prema projekcijama američkih tv mreža i Trump i Clinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država. Newyorški multimilijarder pobijedio je Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji i Vermontu, dok je bivša američka državna tajnica pobijedila u Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji.
Trumpov konkurent, teksaški senator Ted Cruz, pobijedio je u svojoj rodnoj državi te susjednoj Oklahomi, a u Minnesoti senator Marco Rubio, inače favorit republikanskih vođa.
Bernie Sanders, suparnik Clinton za nominaciju demokrata, pobijedio je u četiri države - rodnome Vermontu te u Oklahomi, Minnesoti i Coloradu.