Vijesti
Žuta štampa
Svjetska podrška bh. muzičkim izvođačima
23.03.2016. 12:00
Izvor: avaz.ba
Svjetska podrška bh. muzičkim izvođačima
Izuzetno značajnu podršku u zaštiti izvođačkih prava, bh. izvođači dobili su od SCAPR-a, međunarodne organizacije za zaštitu izvođačkih prava. Naime, po prvi put se desilo da jedna organizacija takvog značaja za zaštitu izvođačkih prava održi svoju zvaničnu radionicu u Bosni i Hercegovini.
Tim povodom u Sarajevu okupili su se predstavnici 30 zemalja i tamošnjih agencija za zaštitu izvođačkih prava. Prisutan je i bio Xavier Blanc, generalni sekretar SCAPR-a. Domaćin ovog izuzetno značajnog skupa, bila je organizacija Asocijacija izvođača i svirača (AIS). Tokom dvodnevnih radionica razmijenjena su iskustva u pogledu načina na koji izvođači štite svoja prava u različitim zemljama svijeta.
Za bh. izvođače i organizaciju AIS, od posebnog je značaja bila razmjena iskustava sa kolegama iz regiona, a također je dogovoreno da se u najskorije vrijeme potpišu i recipročni ugovori o zaštiti izvođačkih prava u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama svijeta. Ovom prilikom AIS je dobio i zvaničan poziv da prisustvuje godišnjoj konferenciji SCAPR-a koja će biti održana u maju ove godine u Torontu (Kanada), kada će AIS postati i punopravni član ove organizacije.
Ocjena članica SCAPR-a koje su se okupile u Sarajevu jeste da je AIS, iako mlada organizacija, već nakon devet mjeseci od dobijanja licence za zaštitu izvođačkih prava pokazao kvalitet u svom radu i ozbiljnost u SCAPR kao i njene pojedine članice obećali su i konkretnu podršku AIS-u u budućem radu kako bi što uspješnije odgovorili svom zadatku zaštite izvođačkih prava.