Vijesti
Politika
Dom naroda Parlamenta FBiH danas nastavlja 11. sjednicu
14.04.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Dom naroda Parlamenta FBiH danas nastavlja 11. sjednicu
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će nastaviti 11. sjednicu, na kojoj će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Zakon, između ostalog, precizira da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 KM.

- Ovakvo pravno rješenje zadržava kontinuitet isplate u obimu i vrsti prava, koja su utvrđena pravomoćnim rješenjima za oko 42.000 korisnika prava - stoji u obrazloženju zakona.

Naime, prema dosadašnjim odredbama Zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto od najniže cijene rada utvrđene kolektivnim ugovorom.

Stupanje na snagu novog Zakona o radu, uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu.

Tako će se izmjene postojećih propisa direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnov za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Budući da taj zakon posebno ne definira postupak za utvrđivanje statusa civilnih žrtava rata koje su pretrpjele silovanje i seksualno zlostavljanje, dopunom Zakona predviđa se osnivanje komisije, koja bi na osnovu prikupljenih dokaza davala stručno mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Taj postupak odnosio bi se isključivo na nove podnosioce zahtjeva.

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi se izjasniti i o imenovanjima Suada Zeljkovića i Nikole Pejića, koji su predloženi za članove Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH.