Vijesti
Politika
Mladen Ivanić
300 miliona KM nedovoljno za pokrivanje deficita u budžetu RS-a
19.04.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
300 miliona KM nedovoljno za pokrivanje deficita u budžetu RS-a
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Banjaluci da nema informacije o dogovorenim uslovima aranžmana BiH sa MMF-om, ali da smatra da 300 miliona KM za Republiku Sprsku nije dovoljno, javlja Anadolu Agency (AA).
"To je trogodišnji program, i po onome što znam, to nije dovoljno da se pokrije deficit u budžetu. Mislim da imate priliku da čujete ovih dana da se spominje da će i Srbija da kupuje obveznice RS, da se pare traže i od klirinškog duga, vidljivo je da novca nema", kazao je Ivanić.
Komentarišući pominjanje u javnosti da MMF traži osnivanje regulatora bankarskog sektora na nivou BiH, Ivanić je rekao da bi to bio direktan prenos nadležnosti.
"Ja sam protiv toga, očekujem da će Vlada RS učiniti odgovornom Agenciju za bankarstvo RS za propast dvije banke. To ne mora biti krivična, može biti i profesionalna stručna odgovornost. Nezamislivo je da dvije banke propadnu, a da dirketor Agencije ostane isti i cvijeli tim. To nigdje u svijetu nije moguće", kazao je Ivanić.
Komentarišući izjave predstavnika Saveza za promjene Mladena Bosića, lidera SDS-a, da nije trebao juče da ide na sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a, Ivanić je rekao da svako ima pravo na svoje mišljenje.
"Gospodina Bosića sam informisao o tome i on je znao, kao i Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, mislim da treba otići i reći šta mislite. Ako nešto što sam rekao ne odgovara, onda bih volio da se to kaže. Nisam čuo da je iko imao primjedbu na to što sam rekao, a na sam čin odlaska, pravo da vam kažem, otići ću kada god budem mislio da treba reći ono što mislite", kazao je Ivanić.
Kako je rekao, Dodiku jasno rekao da misli da bi "miting i kontramiting bili podjela ovog naroda, da jesam za referendum povodom 9. januara, ali da bi prije izbora to bila politička manipulacija...".
"Mislim da su to sve stavovi Saveza za promjene, ako neko drugi nema hrabrosti da se suoči sa Dodikom, ja imam, ja se njega apsolutno ne bojim i mogu da kažem sve što mislim. I mislim da takvu vrstu razgovora treba imati, i sljedeći put će razgovor biti u mojoj kancelariji. Nisam uopšte mislio da pozivam političke lidere nego samo Dodika, jer kao član Predsjedništva imam namjeru da razgovaram sa predsjednikom RS i to smatram potpuno normalnim", kazao je Ivanić i dodao da ga je narod birao i ima pravo da odlučuje sam, a "da li je to greška ili nije odlučiće narod".
Govoreći o mogućem ishodu protesta u organizaciji opozicije i kontraprotesta pozicije, Ivanić je rekao da je reakcija vlasti da će na isti dan da organizuje kontramiting "jedna nervozna, neptorebna, inatska reakcija koja vuče ka sukobima".
"Koji je smisao organizacije kontra protesta? Sigurno ne da se podrži neki politički stav, nego upravo da se uplaši druga strana", rekao je on.
Smatra da nakon svega rečenog Savez za promjene nema nikakav izlaz, mora organizovati proteste, jer je sad pitanje testa, ponosa, snage, političkog digniteta. Još jednom je pozvao Dodika da ne organizuje kontramiting isti dan, jer je to prizivanje sukoba i ništa više.
Ivanić je danas u Narodnoj skupštini RS u Banjaluci primio učesnike projekta "Društveno preduzetništvo za društvene promjene", koji finansira Evropska unija kroz program "Erasmus-plus". Organizator projekta je udruženje "Most", a polaznici dolaze iz deset zemalja, Evropske unije, Srbije i BiH.
Predrag Borojević, predsjednik udruženja "Most" izrazio je zadovoljstvo što su imali priliku da razgovaraju sa Ivanićem o važnim pitanjima vezanim za omladinski rad i kako mladi mogu da budu aktivni i da utiču na procese koji se odvijaju.
"Mislim da je aktivizam veom važan i bitan, da mladi ljudi mogu i trebaju mijenjati svijet, da ne treba da čekaju nekog drugog da im to da nego da to sami rade", kazao je Ivanić.