Vijesti
Politika
CIK sutra donosi odluku o održavanju lokalnih izbora 2. oktobra
04.05.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
CIK sutra donosi odluku o održavanju lokalnih izbora 2. oktobra
Centralna izborna komisija BiH će, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana 4. maja (srijeda) donijeti Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2016. godine prema kojoj će se izbori održati u nedjelju, 2.oktobra.

Na istoj sjednici će biti usvojeno i Uputstvo o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2016. godine, piše novinska agencija Patria.

Svi eventualni kandidati, pored ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati.

Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su 27. aprila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Izmjenama i dopunama ovog zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Јednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđa se podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na općinskim izborima na 10 posto, a na općim na 20 posto.

Usaglašen je i amandman kojim se zadržava obaveza da na kandidatskim listama bude 40 posto kandidata manje zastupljenog pola, ali se uvodi obaveza da među prva tri imena na listi jedno mora biti iz reda manje zastupljenog pola.