Vijesti
Svijet
Velika Britanija
London danas bira novog gradonačelnika
05.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
London danas bira novog gradonačelnika
Milioni građana Londona, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske danas izlaze na lokalne izbore, a najzanimljivije bi moglo biti u Londonu koji bira novog gradonačelnika.
Očekuje se da će izlaznost na izborima biti niska, budući da Britance očekuje puno važnije glasanje, ono na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 23. juna.
Stanovnici Londona će birati između laburiste Sadiqa Khana, koji bi u slučaju pobjede postao prvi muslimanski gradonačelnik prijestolnice, i konzervativca Zaca Goldsmitha.
Istraživanje javnog mnijenja predviđa da će Konzervativna partija izboriti većinu u Londonu i tako zadržati jednu od najuticajnijih pozicija u zemlji.
U Škotskoj će Nacionalna stranka (SNP) na čelu s premijerkom Nicoleom Sturgeon, koja se zalaže za nezavisnost od Britanije, na lokalnim izborima pokušati dodatno učvrsti vlast kako bi osigurala novi referendum o izlasku iz zajednice sa Britanijom, nakon što prehodno izjašnjavanje 2014. godine nije uspjelo.
Biračka mjesta širom Britanije otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i biće zatvorena u 22 sati. Prebrojavanje glasova u Škotskoj i Walesu počinje nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati očekuju se u petak ujutro. U Londonu i Sjevernoj Irskoj prebrojavanje glasova počet će u petak ujutro.