Vijesti
Svijet
Jean Claude Juncker
Evropska javnost još uvijek je previše nacionalna, a ne evropska
06.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Evropska javnost još uvijek je previše nacionalna, a ne evropska
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je kako je evropska javnost još uvijek previše nacionalna, a ne evropska.
Juncker je prisustvovao raspravi u dvorani Orazi i Curiazi u muzeju Capitolini u Rimu, u kojem su postavljeni temelji današnje Europske unije.
Raspravi su prisustvovali također i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, te itlijanski premijer Matteo Renzi.
Inače, evropski zvaničnici u Italiji borave povodom ceremonije na kojoj će papi Franji predali uglednu evropsku nagradu Charlemagne.
Tokom rasprave u dvorani Orazi i Curiazi u kojoj su postavljeni temelji današnje Evropske unije bilo je govora o aktuelnim problemima sa kojima se bori EU, poput nekontrolisanih migrancija i izbjegličke krize.
“Migracije su 2014. godine bile problem samo Italije, no Schuz i ja smo smatrali da je to problem cijele Evrope. Ta da su nam svi aplaudirali, no danas smo svjesni da oni koji su nas podržavali nisu iskog mišljenja kao mi”, kazao je Juncker.
Prema riječima Junckera, među takvima se nalazi veliki broj part-time Evropljana, a kada to oni u potpunosti budu, tada će moći nešto napraviti.
“Javnost je još uvijek previše nacionalna, nije evropska”, rekao je Juncker.
Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kazao je kako greška pratiti populističku retoriku i populističke ličnosti.
“Uvijek je bolje ono što je stvarno. Veliki broj zastupnika parlamenta Vijeća Evrope vjeruje kako se na jedan globalni problem može odgovoriti na nacionalnom nivou, no to nije moguće. Lideri su u jedno vrijeme u Brisel dolazili isključivo radi zaštiti interesa vlastitih zemalja”, rekao je Schulz.
Italijanski premijer Matteo Renzi kazao je da kada dođe do nekog napada u Evropi, veliki broj lidera šalje poruku da se “zatvorite granice”. Renzi je istakao kako oni koji izvode te napade ne dolaze izvana nego iznutra te da se borba za sigurnost mora voditi zajedno.