Vijesti
Svijet
Otkrivamo o čemu se radi
Novi Snowdenovi dokumenti spominju i hapšenja u BiH 2002. godine
18.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Novi Snowdenovi dokumenti spominju i hapšenja u BiH 2002. godine
Veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za bezbjednost Edwarda Snowdena postat će “otvorena knjiga” za novinare i organizacije.
Stranicu Interscept, koju je pokrenuo novinar Glenn Greenwald, uputio je poziv novinarima, pa i onima iz stranih medija, da rade sa njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu.
Interscept je, takođe, u utorak objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu.
Navodi se da je NSA imala “zvaničnika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije”.
Greenwald je bio dio tima koji je prvi intervjuisao Snowdena 2013. godine, podsjetio je AFP.
“Od početka smo imali stav da sarađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cijeli materijal zadržimo za sebe”, kazao je Greenwald.
On je dodao da je Interscept podijelio dokumenta sa dvadesetak medija i novinarskih timova iz više zemalja, kao i sa Washington Postom, New York Postom, ProPublicom i Guardianom.
Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju da pristanu na određena pravila.
“Ima mnogo dokumenata koja su od javnog interesa i koja mogu i treba da budu objavljena. Postoje i dokumenta u arhivi za koja smatramo da ne treba da budu objavljena, jer bi mogla da nanesu veliku štetu nevinim ljudima”, objasnio je Greenwald.
Greenwald je dodao da je Interscept već počeo da francuskom Mondeu i drugima daje dijelove arhive.
Russia Today iz objavljenih dokumenata prenosi da je jedan pripadnik NSA opisao slučaj iz 2002. godine, kada su američki agenti u BiH uhapsili šestoricu muškaraca i tajno ih transportovali u Guantanamo.
Sva šestorica bili su Alžirci i u tom zatvoru na Kubi proveli su šest mjeseci, pod optužbom da su planirali da dignu u vazduh američku ambasadu u Sarajevu.
Na kraju su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Jedini razlog za njihovo hapšenje bili su podaci NSA, koje ta agencija nije podijelila sa vlastima BiH, prenosi Tanjug.
To je, inače, jedina poznata operacija hapšenja van Afganistana, koju je izvela američka vojska, ostale je izvodila CIA.
Među 166 dokumenata koji su objavljeni u ponedjeljak nalaze se i podaci o iskustvima NSA u invaziji na Irak 2003. godine, o uspešnoj špijunsjkoj operaciji u Sjevernoj Koreji, kao i informacije o hakovanju stranih satelita (program FORNSAT).