Vijesti
Politika
Visoko
Najpoznatija načelnica u BiH na izbore izlazi samostalno
25.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Najpoznatija načelnica u BiH na izbore izlazi samostalno
Najpoznatija načelnica iz Bosne i Hercegovine Amra Babić izlazi samostalno na Lokalne izbore u oktobru ove godine.
Lokalna organizacija Stranke demokratske akcije, čiji je bila član doskoro, nije mogla pratiti njene proevropske standarde.
Babić je postala prva načelnica u Evropi ali i šire koja nosi hidžab, što je privuklo pažnju mnogih svjetskih medija. Opisivali su je kao pravi model za islam i Evropu.
Rad načelnice Babić pratili su novinari iz Amerike, engleski novinari, Rusi, Turci... Nema sumnje da će mali grad pored Sarajeva, ponovo dospjeti na naslovnice svjetskih časopisa, ukoliko Babić još jednom bude izabrana za načelnicu. A, sudeći po raspoloženju među stanovnicima Visokog, teško da njeni protukandidati imaju bilo ikakve šanse.
''Ona je najbolji dokaz da je muslimanska tradicija kompatibilna sa zapadnim demokratskim vrijednostima ''– objavio je prije četiri godine kanadski list Monterey Herald.
Američki dnevnik The Washington Times pisao je kako Babić planira učiniti Visoko “privlačnim gradom za strane investicije i ohrabriti omladinu da započne privatni biznis”. Cilj joj je, navodio je list, da se izbori s visokom stopom nezaposlenosti u ovom bosanskohercegovačkom gradu.
Babić je to i ispunila nepune četiri godine poslije. Stabilizirala je budžet i budžetsku potrošnju u Visokom. Budžet Općine Visoko uvećala je za 30,54 posto. Uspjela je vratiti stare nagomilane obaveze i istovremeno investirati 11,5 miliona KM u razvoj infrastrukture.
''Porast zaposlenosti je povećan za 7,85 posto, a broj registrovanih privrednih društava u Visokom porastao je za 32,06 posto, kao i broj registrovanih obrta za 19,32 posto'' – navodi se u izvještaju o radu Općine Visoko.
Revizori navode da se Visoko nalazi na prvom mjestu u Zeničko-dobojskom kantonu po pokazatelju bruto izvoza po glavi stanovnika. Pokrenut je procese lokalnog ekonomskog razvoja.
Zahvaljujući prijateljskim vezama načelnice Babić sa mnogim političkim liderima iz Evrope i svijeta Visoko je dobilo nove saobraćajnice, nove šetnice, novi dom zdravlja u kojem se liječi više od 16.000 ljudi. Visočani su dobili jednu od najsavremenijih dvorana u regionu, ali i niz drugih vrijednih stvari.
''Namjera nam je da ovaj grad i ovu općinu pripremimo što je moguće bolje za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju'' – poručila je Babić.
Njemački list Die Welt s pravom je prije četiri godine napisao da je Babić “pokrivena muslimanka koja je izbor ne samo stanovnika Visokog, već i Evrope”.
O Babić je pisao i američka agencija Associated Press (AP).
''Ja sam i Istok i Zapad. Ponosna sam što sam muslimanka, ali i Evropljanka. Dolazim iz zemlje gdje vjere i kulture žive u harmoniji. Sve to zajedno čini moj identitet'' - rekla je Babić za AP.
Poznati pakistanski list The "Express Tribune" podsjetio je da je izbor Amre Babić “model za Evropu i Islam.”
Novinari španskog list ABC ostali su fascinirani Amrom Babić, za koju su navodili da je ona prije svega majka troje djece.
Italijanski list Amando Amru Babić opisivao je kao “ženu koja prakticira i živi Islam".
''Ovo je velika priča jedne hrabre žene'' – istakao je novinar Amanda.