Vijesti
Politika
Šemsudin Mehmedović
Parlament BiH je završio svoj dio u vezi popisa
30.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Parlament BiH je završio svoj dio u vezi popisa
Ne vidim šta bi danas poslanici mogli zaključiti u državnom Paralmentu, osim da kažemo neka svako radi svoj posao, zaključio je Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH, koji je gostovao u Novom danu.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će danas vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je samo jedna tačka - Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.
Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, a njen početak je u 10.00 sati.
Mehmedović ističe da je jedan broj poslanika bio protiv održavanja ove vanredne sjednice, jer, kako kaže, Parlament BiH je završio svoj dio posla u vezi popisa stanovništva.
"Nažalost, svjedoci smo da je prilikom održavanja posljednje sjednice Predstavničkog doma bio pokušaj da se uvrsti ova tačka dnevnog reda. Bili smo protiv toga da raspravljamo jer smo kao Parlament završili svoj dio posla donjevši Zakon. Očigledno se želi ispolitizirati ova stvar", smatra poslanik SDA.
Kako je još dodao, danas će u državnom Parlamentu početi predizborna kampanja stranaka iz RS.
"Ne vidim šta bi danas mogli zaključiti osim da kažemo neka svako radi svoj posao. Danas će započeti jedna predizborna utrka stranaka iz RS koji se žele dodvoriti biračkom tijelu u tom bh. entitetu time ko će više od njih osporiti državu, ali i osporiti jedna cijeli narod", kazao je Mehmedović.
Popis sam po sebi ima političku dimenziju i ona je ugrađena u Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini. Nakon objave rezultata, popis stanovništva se može politički tumačiti, ali u ovoj fazi to je nepotrebno, čak i štetno, ocijenio je gost Novog dana.
Na kraju se Mehmedović osvrnuo na jučerašnju izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je "najoštrije osudio" izjavu predsjedavajućeg državnog Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je kazao da "Banjaluka nije bila opkoljen grad kao Sarajevo, a ljudi su tamo sistematski istjerani iz svojih domova".
"Ivanić je zloupotrijebio poziciju član Predsjedništva BiH zbog jeftinih političkih poena. Ovo jer presedan", zaključio je.