Vijesti
Žuta štampa
Bijelo dugme nakon 27 godina u Tuzli: Spektakularan koncert popularne grupe na Tušnju
06.06.2016. 12:00
Izvor: klix.ba
Bijelo dugme nakon 27 godina u Tuzli: Spektakularan koncert popularne grupe na Tušnju
Sve tuzlanske ulice sinoć su vodile na jedno mjesto - Gradski stadion Tušanj na kojem je jedna od najpoznatijih rock grupa s naših prostora Bijelo dugme održala koncert.
Nekoliko hiljada prisutnih uživalo je u dvoiposatnom spektaklu pod geslom "Ko ne poludi, taj nije normalan" kojim ova legendarna grupa proslavlja 40 godina od osnivanja.
Uz nerijetke ovacije publike redali su se hitovi Bijelog dugmeta, ali u nešto drugačijoj interpretaciji nego što su to generacije koje su stasale uz ovu popularnu grupu dosad imale priliku čuti.
"Ovo je jedno novo aranžmansko Bijelo dugme. Goran je uradio nove aranžmane koji će ljudi poslije koncerta, ili osuditi, ili pohvaliti. Goran ne voli da ide unzad. Oni ide naprijed i uvijek traži neko novo osvježenje. Ja sam vokalno dosta toga promijenio u starim pjesmama, tako da je to sve upakovano s trubama, što je po meni jedan veliki izazov i upravo zbog toga sam i pristao ovo da radim", kazao je za Klix.ba Islamović.
Dodaje da ekipu Bijelog dugmeta posebno iznenađuje činjenica da se na njihovim koncertima sve više pojavljuju pripadnici mlađih generacija.
"Na naše koncerte dolaze i osobe sa 19-20 godina što je znak da Bijelo dugme nikako ne stari, da te pjesme žive i da se prenose s generacije na generaciju", nastavlja Islamović.
A kada je riječ o koncertu na tuzlanskom Tušnju, Islamović kaže da je jako lijepo svirati na stadionima.
"To su veliki prostori. Osjećaš se veliko i moćno. Ako znaš uživati u ovakvim ambijentima i na ovakvim koncertima, onda znaš šta je dobro. Mi volimo potpune doživljaje i ugođaje i zato radimo ovakve koncerte", kaže Islamović.
Goran Bregović Brega, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa u Tuzli su, nakon 27 godina, nastupili pod pratnjom Orkestra za svadbe i sahrane, a ovu muzičku noć upotpunili su i nastupi grupa Regina, The Last Location, Kontrast i Divan te Vokalnog ansambla Tuzlanke.
Grupa Bijelo dugme osnovana je 1974. godine u Sarajevu, a u Breginim, Tifinim i Alenovim izvedbama u narednoj godini trebala bi uživati i publika u Sarajevu te Banjoj Luci.