Vijesti
Politika
Milorad Dodik
Ne mrzim nikoga, ali volim Srbe
10.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ne mrzim nikoga, ali volim Srbe
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se slaže sa konstatacijom Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIK) da je politički prostor u BiH obojen govorom mržnje i oštrom retorikom.
Dodik je naglasio da je ovo njegov stav ukoliko se mislili na istupe Ahmeta Davutoglua, bivšeg turskog premijera i reisu–l-uleme Huseina Kavazovića i ostalih koji tako govore u posljednje vrijeme.
„Oni apsolutno govore, govorom mržnje. Što se mene tiče ja ne mrzim ni Bošnjake, ni muslimane. Nikoga ne mrzim, ali volim Srbe. Nisam spreman da prihvatim bilo šta što bi bilo loše za Srbe. Njihove dobre namjere nikada nisam razumio na taj način“, rekao je Dodik.
Dodao je što se PIK-a tiče koji fingira neke velike sastanke da je krajnje vrijeme da se to ugasi i da ne postoji.
"Previše je intervencionizma u BiH. Stranci ne doprinose ničem dobrom u ovoj zemlji. Oni su zaglavili u blato promjena Dejtonskog sporazuma.Visoki predstavnik je taj koji je devastirao politički sistem uspostavljen međunarodnim ugovorom i PIK se sastaje samo da bi opravdali njegovu veliku platu od 24.000 evra mjesečno i govorili kako je on neophodan“, rekao je Dodik.
Dodaje da je to apsolutno nepotrebno i da je krajnje vrijeme da se sudbina i ovog prostora i BiH prepusti domaćim akterima „bez mešetarenja i upliva stranaca bez obzira u kojoj to formi bilo pa i preko PIK-a“.
Govoreći o uticaju Rusije i komentarišući tvrdnje da je RS pod velikim uticajem Rusije, Dodik je kazao da to čine oni koji žele sebe da predstave kao velike analitičare i medijske eksperte i da tvrde gluposti.
„Ako postoje neki uticaji ovdje, onda postoji enorman uticaj zapada u BiH na kreiranju odluka i mikroupravljanja u BiH. To se može dokazati na svakom mjestu. RS nastavlja da ima dobre odnose sa Rusijom i to se neće promijeniti, zato što je neko ovdje u Sarajevu izmislio kako Rusi hodaju ovuda i govore šta treba da se radi. Rusi imaju veoma korektan odnos prema RS i veoma sam zahvalan zato što smo u ranijem periodu mogli da obezbijedimo mnoge investicije i imali političko razumijevanje o mnogim pitanjima“, rekao je Dodik.
Istakao je da će RS i dalje ostati veoma posvećena dobrim odnosima sa Rusijom.
„Priča u Ruskom navodnom uticaju služi za potkusurivanje i strašenje zapadnjaka, koji su odjednom prepadnuti od Rusa i da svi treba da se boje i da svako ko komunicira sa Rusima treba da bude spriječen. To je besmisleno. Rusi su pokazali svoj odnos prema Dejtonskom sporazumu, kao međunarodnom sporazumu na najbolji mogući način. U tom pogledu Rusi imaju svoje politike. Zamislite dolazimo u situaciju da Zapad kaže da treba ići u NATO, a Rusija kaže da to možda ne bi bilo dobro i ispada Rusija kriva zato što ima svoj stav. Odavno se zna da Rusija smatra da proširenje NATO-a nije njihova strateška geopolitička priča“, rekao je Dodik.