Vijesti
Politika
Sebastian Kurz
BiH mora provesti reforme i poboljšati vladavinu prava
17.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
BiH mora provesti reforme i poboljšati vladavinu prava
Savezni ministar za Evropu, integraciju i vanjske poslove Austrije Sebastian Kurtz izjavio je danas u Banjoj Luci da Bosna i Hercegovina mora provesti postavljene neophodne reforme na evropskom putu, ali i poboljšati vladavinu prava radi efikasne države.
BiH treba hrabre političare koji će, kaže, odlučno provesti te neophodne reforme na evropskom putu.
Kurtz, koji je i zamjenik predsjednika austrijske Narodne partije, nakon razgovora s predstavnicima Partije demokratskog progresa (PDP), izrazio je zadovoljstvo saradnjom dviju stranaka te posjetom Banjoj Luci.
''Naše dvije stranke spaja proevropski stav i nastavit ćemo dobru saradnju'', dodao je Kurtz.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je RS i BiH spremna za ozbiljne izazove evropskih integracija, kako bi BiH bila ravnopravan član EU koji prihvata najbolje evropske vrijednosti za njene građane.
Na sastanku je razgovarano i o procesu evropskih integracija BiH, efikasnoj borbi protiv terorizma te migrantskoj krizi.
Podsjetio je da su i PDP i austrijska Narodna partija članice Evropske narodne partije, te da je ovo nastavak ranije uspostavljene dobre saradnje.
Ministar Kurtz prethodno je prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), koji je danas održan u Banjoj Luci.
11:58 - Spremnost Austrije da podrži BiH na evropskom putu
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u Banjoj Luci s ministrom vanjskih poslova Austrije Sebastijanom Kurzom o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te evropskom put BiH.
Ivanić je ukazao austrijskom šefu diplomatije na određene zastoje i probleme, "koji su se javili u BiH nakon donošenja sporne Odluke o usvajanju jedinstvene metodologije obrade podataka o popisu u BiH".
Očekuje da se politički lideri u BiH "vrate na politiku dogovora, a ne preglasavanja, jer BiH tako jedino ima šansu".
Austrijski ministar vanjskih poslova izrazio je spremnost da njegova zemlјa podrži BiH na evropskom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.