Vijesti
Svijet
Direktor CIA-e
ISIS ima mnogo više boraca nego što je imala Al Kaida
17.06.2016. 12:00
Izvor:
ISIS ima mnogo više boraca nego što je imala Al Kaida
Islamska država (ISIS) ima širom svijeta desetke hiljada boraca, mnogo više nego što je na svom vrhuncu imala Al Kaida, rekao je u četvrtak direktor CIA-e John Brennan.
Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet Islamske države nisu smanjeni uprkos napretku u borbi protiv te organizacije na terenu, rekao je Brennan u rijetkom javnom saslušanju pred Odborom za obavještajnu zajednicu američkog Senata.
"Smatramo da ISIS obučava i pokušava rasporediti operativce za daljnje napade", rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač, potaknut Islamskom državom, ubio 49 ljudi u Orlandu na Floridi.
Brennan je rekao da CIA još nije utvrdila direktnu vezu između napadača Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije.
Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na "gerilsku taktiku", uključujući napade u inozemstvu.
"Resursi potrebni za terorizam jako su skromni i grupa će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorija, ljudstva i novca da bi joj se teroristički kapaciteti značajno smanjili", rekao je Brennan.
CIA je zabrinuta zbog jačanja Islamske države u Libiji, koja u toj državi ima između 5.000 i 8.000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji smanjio se, i sada iznosi između 18.000 i 22.000, dok je ranije iznosio između 19.000 i 25.000.
"Zabrinut sam zbog jačanja Islamske države u Libiji koja bi mogla postati bazom za napade u Evropi.. .to jako zabrinjava", rekao je.
Upozorio je da evropske države još nisu napravile dovoljno u jačanju obavještajne saradnje, prenosi Hina.