Vijesti
Politika
Saopćenje
SDP BiH poziva vlast: Pogledajte narod u oči i podnesite račun
20.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
SDP BiH poziva vlast: Pogledajte narod u oči i podnesite račun
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zahtijeva da članovi Predsjedništva BiH, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, pogledaju narod u oči i podnesu račun za svoj rad, a prije svega da precizno informišu javnost šta se dešava po pitanju evropskog puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanja uslova za dobijanje MAP-a u NATO-u, saopćeno je i SDP BiH.
- Budući da već više od godinu dana svjedočimo optimističnim izjavama o reformskim procesima u našem društvu i ubrzanom pristupanju EU i NATO-u, a kako se istovremeno svi ti procesi vode mimo očiju javnosti, poštujući načelo transparentnosti, najviši funkcioneri BiH trebaju predstaviti svoje rezultate, ako ništa, da znamo kome treba čestitati za toliko uspjeha, ako oni zaista postoje.
Pozivamo ih da informišu javnost da li su usaglasili „već usaglašeni mehanizam koordinacije“. Bilo bi dobro da konačno kažu koje su to posljedice sa kojima će se suočiti domaća privreda uslijed adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će sasvim sigurno biti na štetu BiH, a u korist zemalja članica EU. Pošteno bi bilo da nas sve obavijeste da li se knjiži perspektivna vojna imovina na državu BiH ili preko noći ova imovina postaje vlasništvo nekoga drugog i koga, te šta možemo očekivati od predstojećeg NATO samita sada kada je već jasno da BiH neće napraviti korak naprijed.
Dobro bi bilo da nam čelni ljudi države kažu i šta se dešava sa pripremama za konferenciju u Parizu i da li je istina da će BiH uslijed neadekvatnih priprema ostati bez obećane novčane pomoći. I na kraju, mada ne najmanje važno, moralno bi bilo izaći pred javnost i reći šta je sadržaj pisma namjere prema MMF-u i na šta se voljom vlasti obavezala država BiH u zamjenu za novac za krpljenje budžetskih rupa.
Dosadašnji rad bh. vlasti na ispunjavanju uslova za kandidatski status BiH u EU i implementacija reformske agende, primjer su političkih zloupotreba i netransparentnosti. Postavlja se pitanje zašto bi neko ko ima čestite namjere od svojih građana krio ono što radi i dogovara. Pri tome, načelo da je evropski put zemlje zajednički posao pozicije i opozicije u kojem treba učestvovati poslovna i akademska zajednica, civilno društvo i mediji, potpuno je narušeno u BiH, pa se i po tome razlikujemo od svih država koje su prošle ovaj put.
Nadamo se da vlast nema skriveni politički cilj da slijedi one koji nikada nisu uspjeli postati članica EU ili one koji u NATO savezu vide svoje protivnike.