Vijesti
Politika
Dok ja budem u Predsjedništvu BiH nikada nećemo preglasati bio koga
22.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Dok ja budem u Predsjedništvu BiH nikada nećemo preglasati bio koga
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da rad Predsjedništva BiH „nije blokiran“, a u tom tijelu nema i neće biti preglasavanja. ''Predsjedništvo BiH ni na koji način nije blokirano. Redovita sjednica je u ponedjeljak, 27.juna. Željeli smo nešto uraditi na telefonskim sjednicama oko ključnih stvari, ali to nismo uspjeli. Ostaje nam još par dana da pokušamo to iskomunicirati'' - precizirao je Čović.
Nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem, Čović je novinarima rekao da „bez većih razlika vide većinu spornih pitanja, a sve što opterećuje stavit će na dnevni red već prve naredne sjednice Predsjedništva BiH“.
Uvjerava da ima šanse da se riješe pitanja u vezi sa ispunjavanjem tehničkih uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU do krajnjeg roka za ispunjenje uslova 13. jula.
''Moralo bi se to riješiti, jer to je poseban datum koji se neće ponoviti narednih godinu dana. Budući da su nijanse u pitanju, vjerujem da ćemo svi pokazati i političku i svaku drugu odgovorost da najdalje do ponedjeljka, iako je to već kasno, imamo usaglašene stavove kako bi omogućili Slovačkoj i svim drugim zemljama članicama da nam daju pozitivan odgovor na aplikaciju i da nam daju upitnik'' - precizirao je Čović.
Kazao je da nema i neće biti preglasavanja u Predsjedništvu BiH.
''Dok ja budem u Predsjedništvu BiH nikada nećemo preglasati bio koga, jer time ništa ne bi dobili. Moramo biti svesni da trebamo praviti kompromis i činiti konsenzus. Tri člana Predsjedištva BiH moraju zajedno donositi odluke o vitalnim pitanjima i to je jedina odluka koja ima težinu. Sve drugo bi bilo izigravanje'' - kategoričan je.
Ukoliko, ipak, 27. juna ne bude dogovora, dodaje da će i to biti cijena koju ćemo svi zajedno nositi, ali učinit će sve da dođe do dogovora.
Komenirajući raniji stav Vlade RS-a da su predložene izmjene SSP-a za taj bh. entitet neprihvatljive, Čović je rekao da mu je teško da ih komentira.
''To je i moja vlada, mogu to kazati. Tako se odnosim prema njoj, ali moramo nekako zajednički naći sklad odnosa i kada je u pitanju SPP, ugroženost naših poljoprivrednika. Ko je nama branio da zaštitimo potpuno našu poljoprivrendu proizvodnju prije pola godine ili da to uradimo do kraja godine. Niko nas nije ograničavo da pomognemo našim poljoprivrednicma izdašnije nego što oni traže'' - zaključio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Uvjeren u mogući dogovor u vezi s objavom rezultata popisa
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović uvjeren je da je moguće naći rješenje u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, jer je „izigran“ raniji dogovor i grešku, kako kaže, treba ispraviti.
''Jedan način je da kroz Vijeće ministara BiH donesemo adekvatne zaključke ili potrebne odluke i da to eventualno potvrdimo kroz parlamentarnu raspravu u oba doma. To je put, a sve drugo bojim se da bi bilo da se vrtimo u krug'' - dodao je Čović.
Komenirajući to što je Narodna skupština RS-a jučer usvojenim zaključcima odbacila odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. maja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, Čović je rekao da je djelimično upoznat s raspravom o tom pitanju u parlamentu RS-a i da, kako je precizirao, razumije stavove RS-a.
''Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na razini BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, decembra, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo'' - dodao je Čović.
Naveo je da nije korektno da mu se pripisuje da je znao za Jukićevu odluku.
''Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao... Ne treba se baviti ko je šta uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidetno imamo ozbiljan problem. Ako je parlament RS-a zaključio da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u BiH. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovorit će se'' - kazao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem.