Vijesti
Sport
Ponos BiH
Kadeti ostvarili fantastičnu pobjedu na otvaranju SP, Musa nezaustavljiv
24.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Kadeti ostvarili fantastičnu pobjedu na otvaranju SP, Musa nezaustavljiv
Kadetska reprezentacija BiH je Svjetsko prvenstvo u košarci u Španiji otvorila ubjedljivom pobjedom nad Dominikanskom Republikom rezultatom
Ako se dan po jutru poznaje, ovo Svjetsko prvenstvo moglo bi biti u znaku Bosne i Hercegovine i Džanana Muse.
Da li su Dominikanci preslabi ili su izabranici selektora Josipa Pandže toliko nadmoćni na prvenstvu, još uvijek je rano reći. Istinu će pokazati utakmica protiv Francuske u subotu. Francuzi su danas nakon produžetaka poraženi od Koreje.
BiH je u današnjem susretu brzo povela protiv Dominikanske Republike poenima Džanana Muse koj je ponovo bio nezaustavljiv i vodio je BiH do još jedne pobjede.
Njemu su se pridružili Čerkezović i Mutić te je BiH ubrzo vodila 6:0. Upravo je ova trojka iznijela prvu četvrtinu na svojim leđima. Uz poene i sjajne asistencije, pridružio im se i Čampara trojkom za 25:9 u prvoj četvrtini.
Nakon kratke pauze, Dominikanci su postgil četiri brza koša i smanjili zaostatak. Uslijedila je reakcija Muse i društva istom mjerom te su nakon pet minuta druge četvrtine vodili 20 razlike. Bilo je 33:13. Musi su se u poentiranju ubrzo pridružili Kočić i Čerkezović te je BiH na poluvrijeme otišla sa vodstvom od 22 poena. Bilo je 47:26.
Sjajnom borbom za svaku loptu, bh. kadeti nisu ispuštali stečenu prednost. Do kraja treće četvrtine bilo je 60:37 prvenstveno zahvaljujući Musi i Čampari koji je pogađao sa udaljenosti. Dominikanci su za razliku od prve dvije četvrtine konsolidovali redove u nastavku, ali je bilo kasno. BiH je već imala nedostižnu razliku na svojoj strani.
U drugom kolu BiH će igrati protiv Francuske koja je danas poražena od Koreje nakon produžetaka. Utakmica se igra u subotu u 16:30 sati.
U 17 reprezentacija BiH danas sa Dominikanskom Republikom igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.
Naša reprezentacija važi za velikog favorita.
Boje BiH u Španiji će braniti: Adi Alikadić, Emir Bačvić, Amar Barukčija, Semin Burko, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Aljoša Janković, Srđan Kočić, Vedran Mirković, Džanan Musa, Lazar Mutić i Miladin Vlačić.
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Zaragozi započinje nastup na svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina.
Izabranici selektora Josipa Pandže u Španiju su otputovali kao prvaci Evrope i vjeruju da mogu napraviti još jedan dobar rezultat.
Apetite bi im zadovoljio i plasman u četvrtfinale, no potajno se nadaju novoj medalji, nakon što su se u prošloj godini okitili zlanim odličjima s evropskog prvenstva i olimpijskih igara za mlade.
Nastupaju u D-grupi sa selekcijama Francuske, Dominikanske Republike i Koreje.
Prvi meč igraju danas od 11.30 protiv Dominikanske Republike. Dva dana kasnije sastaju se s Francuskom, a grupnu fazu završavaju 26. juna susretom protiv Koreje.
Boje BiH u Španiji će braniti: Adi Alikadić, Emir Bačvić, Amar Barukčija, Semin Burko, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Aljoša Janković, Srđan Kočić, Vedran Mirković, Džanan Musa, Lazar Mutić i Miladin Vlačić.
Pregled grupa SP-a:
A-grupa: SAD, Egipat, Turska, Tajpeh
B-grupa: Argentina, Španija, Mali, Litvanija
C-grupa: Australija, Finska, Kina, Kanada
D-grupa: Bosna i Hercegovina, Koreja, Francuska, Dominikanska Republika
Raspored susreta bh. reprezentacije:
23. juna: BiH – Dominikanska Republika (11.30)
25. juna: BiH – Francuska (16.30)
26. juna: BiH – Koreja (21.00)