Vijesti
Politika
Merkel nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu: BiH je napravila veliki napredak
30.06.2016. 12:00
Izvor: klix.ba
Merkel nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu: BiH je napravila veliki napredak
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila svu moguću pomoć svoje zemlje.
Nakon što je bh. delegacija koju čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj primljena uz najviše državne počasti, održali su sastanke sa Merkel i predsjednikom Njemačke Joachimom Gauckom.
Rezultati razgovora o provedbi reformske agende i evropskom putu BiH predstavljeni su na konferenciji za medije na kojoj je Merkel s velikim optimizmom istakla prijateljske veze dvije zemlje.

"Nastavili smo razgovor započet u julu prošle godine. Obećala sam da ćemo ovdje u Berlinu imati sljedeći susret na kojem ćemo razgovarati o problemima i napretku. Naše dvije zemlje dugo imaju prijateljske veze. Svako ko ode u BiH shvati da puno ljudi tamo govori njemački jezik, da su živjeli u Njemačkoj za vrijeme rata, da su ovdje radili ili studirali, stvorili smo i uslove za zapošljavanje", kazala je Merkel.
Ipak, glavna tačka današnjeg sastanka bila je evropska perspektiva BiH o kojoj je njemačka kancelarka rekla da je od njene posljednje posjete BiH postignut veliki napredak na osnovu njemačko-britanske inicijative, od pitanja zakona o radu, penzionih i imovinskih stavki, transparentnije privrede...
"BiH je Evropskoj komisiji poslala zahtjev za pristup Evropskoj uniji, koja ga je prihvatila i treba ga proslijediti, a to zavisi od ispunjavanja uslova koji će uslijediti", kazala je njemačka kancelarka. U tom aspektu je navela neophodne ekonomske reforme, mehanizam koordinacije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
"Pred BiH ima puno posla koji nije jednostavan i uvijek se pojave neki problemi. Želim se zahvaliti članovima Predsjedništva što su uvijek pokazivali da žele raditi zajedno i ukloniti probleme na tom putu", poručila je na kraju Merkel.