Vijesti
Svijet
Ostvario cilj
Nigel Farage, najveći zagovornik Brexita podnio ostavku
05.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Nigel Farage, najveći zagovornik Brexita podnio ostavku
Jedan od najvećih zagovornika Brexita, Nigel Farage podnio je ostavku na mjesto predsjednika britanske antievropski orijentirane stranke UKIP, javlja Independent.
"Za vrijeme referenduma sam govorio da želim da vratimo svoju zemlju u svoje ruke, a sada ja želim vratiti svoj život u svoje ruke", rekao je Farage te dodao da je odluka Velike Britanije na referendumu ne bi pobijedila bez UKIP-a.
"Nikada nisam bio, i nikada nisam želio biti, karijerni političar. Moj cilj je u politici bio izvesti Britaniju iz Evropske unije", kazao je Farage.
"Stoga osjećam da je u redu da sada odstupim s mjesta čelnika UKIP-a", rekao je Farage dodavši da će nastaviti podupirati svoju stranku i pomagati pokretima za nezavisnost u ostalim zemljama Evropske unije.
Farage koji je zagovarao Brexit, nakon objave rezultata referenduma priznao je da je jedan od najvećih argumenata za izlazak Velike Britanije iz EU bio laž.
On je tokom kampanje tvrdio da će 350 miliona britanskih funti koje se svake sedmice šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sistem.