Vijesti
Politika
Ponižavajuće smjene hercegovačkih kadrova SDA sa ključnih pozicija
19.07.2016. 13:00
Izvor: Moje VIjesti
Ponižavajuće smjene hercegovačkih kadrova SDA sa ključnih pozicija
Vlada Federacije smijenila je nekoliko kadrova iz SDA Hercegovine na ključnim funkcijama u Sarajevu.

To je izazvalo brojna negodovanja, a svoj javni protest među prvima je objavio Suad Ćupina, ugledni sportski radnik, član SDA od osnivanja i nosilac najvećeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan'.

Smijenjen je Sead Maslo, direktor Agencije za državnu službu FBiH. Po svemu, ta je smjena bila potpuno nezakonita. Zijad Hadžiomerović je odstranjen sa direktorske pozicije u Institutu za ocjenu radne sposobnost u oblasti PIO. Kao privremeni direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje smijenjen je i dr. Omer Korjenić.

Na poziciju direktora Instituta za ocjenu radne sposobnosti postavljen je HDZ-ov kadar Ivan Šandrk, dok je na čelo Zavoda za zapošljavanje postavljena Helena Lončar, također iz HDZ-a.

''I Helena Lončar je postavljena privremeno'' – objasnio nam je Korjenić.

U najmanju ruku neobično je da se privremeni direktor smjenjuje da bi se postavio drugi „privremeni“ direktor.

Po mnogima, smjena dvije direktorske funkcije u Institutu za ocjenu radne sposobnosti i u Zavodu za zapošljavanje Federacije ima problematičnu pozadinu.

Naime, Institut je jedna od važnijih poluga u državi. Na gomili je oko milijardu maraka koje se vrte u radu ove institucije. Tu se rješavaju prava za boračke invalidnine, civilne invalidnine, penzije itd. Dugogodišnji cilj HDZ-a bio je da se dokopa rukovodne pozicije u Institutu. SDA im je, konačno, izašla ususret.

U konačnici cilj HDZ BiH, odnosno Dragana Čovića, je da preuzimanjem ovog instituta vrati prava svim hrvatskim braniteljima koji posjeduju lažnu dokumentaciju, i uvede u pravo i nove, također sa lažnom dokumentacijom, kako bi ispunio svoja predizborna obećanja iz 2014. godine.

Javna je tajna da je recimo iz jedne hercegovačke općine, u Institut dok je Hadžiomerović bio na njegovom čelu, 100 pripadnika HVO-a predalo identičnu medicinsku dokumentaciju. Bilo je izmjenjeno samo ime i prezime, a sve ostalo je bilo identično, copy paste, od mjesta i vremena navodnog ranjavanja, do vrste povrede.

Imenovanjem Ivana Šandrka sada je otvoren put za nelegalne radnje, koje je Hadžiomerović zaustavljao.

Patria saznaje da je smjena Hadžiomerovića ubrzana njegovim sukobima sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Hadžiomerović je na Kongresu ove stranke održanom u maju 2015. godine, eliminiran sa svih funkcija u SDA, prije svega ukloljen je iz Predsjedništva stranke.

Druga pozicija u Zavodu za zapošljavanje, odakle je smijenjen dr. Omer Korjenić, također je finansijski izdašna. Riječ je o izdvajanju 3 posto od federalnom BDP-a. Dakle u Fondu Zavoda je oko 350 miliona KM.

Mnogi su mišljenja da će budžet ubrzo osjetiti ovu promjenu na čelu Instituta. HDZ je ovim sklopio savršen finansijski krug u Federaciji.

Možda sve ne bi bilo ni sporno, da sve moćne finansijske poluge već ne drže kadrovi HDZ-a, od Federacije BiH do države. Sa ove dvije pozicije, HDZ djeluje kao roditelj koji je SDA-u ostavlja tragično mali džeparac.

U kuloarima se već odavno govori da je skidanjem bošnjačkih kadrova iz Hercegovine, Izetbegović pokazao potpunu poslušnost Draganu Čoviću.

U isto vrijeme se analiziraju razlozi ovakvog SDA-ovog popuštanja prema HDZ-ovim nezasitim zahtjevima. Zaključuje se da je čitav tal napravljen sa usvajanjem Zakona o igrama na sreću, u kojem se kladionice djelimično stavljaju pod kontrolu države.

Neko bi sve ove Izetbegovićeve i Čovićeve kombinacije ipak mogao smjestiti u praktičnu izgradnju još jednog entiteta. Ali što će Čoviću entitet ako vlada budžetom koji pravi 90 posto Bošnjaka.

Bošnjaci Hercegovine najavljuju osnivanje svog udruženja koje bi spriječilo ovakva poniženja njihovih interesa u Sarajevu i BiH. Reklo bi se da je u pitanju tradicionalna strategija SDA: Na mostu dobiješ a na ćupriji - tri puta više izgubiš.